Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ -ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, ΠΟΡΤΟ-ΚΑΡΡΑΣ, Χ ΥΤΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΚΑΙ NATURA


Τα άμεσα και σημαντικά ζητήματα του νομού έθεσε στην Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη 22/2.
1. Για το ζήτημα των μεταλλείων ο βουλευτής περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση, τις απόψεις που διαμορφώνονται αλλά και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τη διακοπή της δημόσιας διαβούλευσης. Η Υπουργός συμφώνησε για την αναγκαιότητα συνέχισης του δημόσιου διαλόγου, αμέσως μόλις διευκρινισθούν ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα της ΜΠΕ, με στόχο ....τη σύντομη κατάληξη της εγκριτικής διαδικασίας.
2. Για το ζήτημα της παράνομης έκδοσης οικοδομικής άδειας στο Πόρτο-Καρράς , η Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι σύντομα ολοκληρώνεται η έρευνα των επιθεωρητών περιβάλλοντος και θα ακολουθήσει δημοσιοποίηση του πορίσματός τους.
3. Για το ζήτημα της εμπλοκής και του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε με τη μη αποδοχή της ομόφωνης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Σιθωνίας μέσα στην περιοχή Natura ο βουλευτής ζήτησε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και την αποδοχή της γνωμοδότησης. Η κ.Υπουργός συμφώνησε να επανεξετάσει το ζήτημα κατανοώντας το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.
4. Για το ζήτημα των περιορισμών δόμησης στις περιοχές NATURA , ο βουλευτής μετέφερε τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή της κοινωνίας για την απαξίωση των μικρών ιδιοκτησιών και
επανέλαβε ότι μεγαλύτερο θα είναι το περιβαλλοντικό κέρδος με την εφαρμογή των δύο
προτάσεών του:
α)Εγκατάσταση δορυφορικού συστήματος επιτήρησης των περιοχών NATURA για την
εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης και των οικοδομικών υπερβάσεων.
β)Απαγόρευση δημιουργίας παραθεριστικών οικισμών μέσα στις περιοχές NATURA
H Υπουργός αποδέχθηκε τις προτάσεις, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες δεσμεύσεις για τη δόμηση των 4 στρεμμάτων, αλλά επέμεινε στην άποψη για κατάργηση των παρεκκλίσεων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: