Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Μια διαφορετική πρόταση για τον εορτασμό της Αποκριάς στον Πολύγυρο παρουσιάζει φέτος ο Δήμος Πολυγύρου. Μετά από τις συναντήσεις – συσκέψεις με τους φορείς της πόλης, που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια ή θα συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις, η πρόταση που παρουσιάζεται ανατρέπει τα δεδομένα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Αποκριά στον Πολύγυρο.
Η φθίνουσα πορεία των εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια δεν δικαιολογούσε τα μεγάλα ποσά...... που δαπανούνταν αλλά και η συμμετοχή του κόσμου χρόνο με το χρόνο γινόταν όλο και μικρότερη και περισσότερο παθητική. Ιδιαίτερα στην κορύφωση των εκδηλώσεων, την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων και αρμάτων, ο κόσμος παρέμενε σιωπηλός θεατής χωρίς να μπορεί να πάρει μέρος στα δρώμενα ενώ η διάρκεια της παρέλασης (μια ώρα περίπου) δεν ήταν αρκετή για να τους ικανοποιήσει αλλά και να τους δώσει την ευκαιρία να επισκεφτούν τα μαγαζιά της περιοχής.
Έτσι λοιπόν η πρόταση για την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 αντιστρέφει τους ρόλους του θεατή – καρναβαλιστή και κάνει τον πρώτο μέρος της πολύχρωμης αυτής εκδήλωσης: Από νωρίς το μεσημέρι άρματα, σύλλογοι, παρέες, καρναβαλιστές, ορχήστρες, dj, ψησταριές και κρασιά θα είναι στημένα σε ανοιχτά σημεία του δρόμου από το Ηρώο έως τις Έξι Βρύσες με κάθε ομάδα να παρουσιάζει το δικό της θέμα (μουσική από λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες, τοπικά νεανικά συγκροτήματα, dj, ανιματέρ για παιδιά, μασάλια, χορευτικά, χορωδίες, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, αυτοκίνητα-αντίκες κ.ά.) ενώ ο θεατής θα μπορεί να κάνει ο ίδιος «παρέλαση» από ομάδα σε ομάδα αλλά και μέσα σ΄ αυτή παίρνοντας μέρος στο δρώμενο και επιλέγοντας αυτό που τον εκφράζει περισσότερο.
Ήδη η πρόταση αυτή χαιρετίστηκε από τους καρναβαλικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς φορείς της πόλης αλλά και από το Σύλλογο Εστίασης Πολυγύρου και διαμορφώθηκε μετά από συσκέψεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα.
Ελπίζοντας ότι και η κοινωνία της περιοχής θα χαιρετίσει με την ίδια διάθεση αυτή τη νέα πρόταση, ο Δήμος Πολυγύρου καλεί όλους τους οργανωμένους φορείς και συλλόγους αλλά και τις παρέες από το νέο Δήμο αλλά και από άλλες περιοχές εντός και εκτός νομού να πλαισιώσουν τις υπάρχουσες ομάδες ή και να δημιουργήσουν καινούριες, συμπληρώνοντας τους ήχους και τα χρώματα του φετινού καρναβαλιού.
Ραντεβού λοιπόν την Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου με την έναρξη των εκδηλώσεων της «Αποκριάς στον Πολύγυρο».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ο Σύλλογος Καρναβαλικών Εκδηλώσεων του διευρυμένου Δήμου Πολυγύρου υποδέχεται την αποκριά παρέα με το Σύλλογο Γυναικών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυγύρου από τις 6.00 το απόγευμα. Στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης με κατάληξη στον πεζόδρομο στην πλατεία του Επιμελητηρίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ
Γλέντι από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου στην οικία Καραγκάνη, στις 17.30.

Συναυλία με την Κατερίνα Βλάχου στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου. Θα ερμηνευτούν αποκριάτικα τραγούδια, της ξενιτιάς, παραλογές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και φυσικά από τη Χαλκιδική. Μαζί της ο Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι – λαούτο, Κυριάκο Πέτρα: βιολί και Ουρανία Λαμπροπούλου: σαντούρι.
Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στην οικογένεια του μικρού Ραφαήλ από τη Συκιά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ
Εκδήλωση – αναβίωση δρώμενου από τον Σύλλογο Γυναικών, Πολιτιστικό Σύλλογο και Σύλλογο Καρναβαλιστών Πολυγύρου. Στους δρόμους της πόλης και κατάληξη στον πεζόδρομο στην πλατεία του Επιμελητηρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ
Από τις 12.00 το μεσημέρι. Ομάδες καρναβαλιστών από τους οργανωμένους φορείς και συλλόγους της πόλης πλαισιώνουν τα άρματα επί της οδού Πολυτεχνείου και του Πεζόδρομου. Συμμετέχουν: Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 1ου 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Πολυγύρου, Σύλλογος Ψυχαγωγίας και Εκδηλώσεων Γυναικών Πολυγύρου, Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου, Σύλλογος Καρναβαλικών Εκδηλώσεων Δήμου Πολυγύρου, Σύλλογος Ποντίων Πολυγύρου, Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Πολυγύρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου, Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου, Σύλλογος Γυναικών Ολύνθου, Νίκη Πολυγύρου, κ.ά.
Λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες, μασάλια, dj, δρώμενα, εμψυχωτές και κλόουν για τα παιδιά, πολύ κρασί και λουκάνικα για όλους ως αργά το απόγευμα.
Εκθέσεις τοπικών παραδοσιακών προϊόντων από τους Συλλόγους Γυναικών Ολύνθου και Ταξιάρχη.
Έκθεση αυτοκινήτων-αντίκα του Συλλόγου Ιστορικού Αυτοκινήτου Β. Ελλάδος.
Λειτουργία της Κατσαμάκας με δωρεάν κρασί και μεζέδες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Λαογραφικό Μουσείο (Οικία Καραγκάνη) θα είναι ανοιχτό κάθε απόγεμα από Τσικνοπέμπτη έως Σάββατο 6 Μαρτίου 17.30-21.00 από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου. Κυριακή 6 Μαρτίου από τις 10.00 έως τις 18.00.
Έκθεση παλιάς φωτογραφίας από το περιοδικό «Πολύγυρος», πεζόδρομος. Από Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 6 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας 18-21.00.
Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από την Άννα Καραφουλίδου από Τσικνοπέμπτη έως Κυριακή 6 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας 11-14.00 & 17.30-21.00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 23710 21420
www.polygyros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: