Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΓΙΟΜΑΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Προς τους Δημοτικούς Άρχοντες του Πολυγύρου
Αξιότιμοι Δημοτικοί Άρχοντες,
Τούτες τις μέρες η πόλη μας, ανήσυχη και ταραγμένη, έχει εκφράσει σύσσωμη την πικρία, το θυμό και την οργή της απέναντι στην εκφρασθείσα άποψη της κατάργησης ή της μεταφοράς από το χώρο της – της καθ’ όλα έτοιμης- να εγκαινιασθεί και να λειτουργήσει Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η κοινωνία της πόλη μας, δεκαετίες τώρα, βλέπει το δράμα της αενάως μεταφερόμενης και ουδέποτε λειτουργούσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που αντιμετωπίζεται προφανώς ως άχθος επικίνδυνο και επιβλαβές.
Η πόλη μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η μοναδική πρωτεύουσα Νομού που δεν διαθέτει.... μήτε Βιβλιοθήκη, μήτε Αναγνωστήριο, μήτε οποιοδήποτε πολιτιστικό κέντρο στο
οποίο θα δυνηθεί να στρέψει την πολύπαθη νεολαία της για την οποία, όπως εκ των πραγμάτων καταφαίνεται, μάλλον αδιαφορεί παντελώς.
Έπειτα από δεκαετίες προσμονής και αγώνα, φθάσαμε, επιτέλους, στο σημείο να στήσουμε την Βιβλιοθήκη στο χώρο της αναπλασθείσης οικίας Τραγανού, που ως γνωστόν αποτέλεσε δωρεά της ομώνυμης οικογένειας, που προσέφερε το ακίνητό της, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί πολιτιστικό και μορφωτικό κέντρο, στη μνήμη της αδικοχαμένης μονάκριβης κόρης τους.
Η απελθούσα Δημοτική Αρχή έστησε την Βιβλιοθήκη, την εξόπλισε πλήρως με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και δυστυχώς, από ατολμία ή υπερβολική ευαισθησία, δεν θέλησε να την εγκαινιάσει παραμονές Δημοτικών εκλογών. Και αυτό ήταν το λάθος της.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, επιθυμώντας να εξεύρει χώρο για να στεγάσει την τεχνική Υπηρεσία της, σπεύδει αφρόνως και επιπολαίως και σε πείσμα της καθολικής βούλησης των Δημοτών, να καταργήσει τη Βιβλιοθήκη και να καταλάβει το χώρο της, ξηλώνοντας τα έπιπλα και ΄΄τσουβαλιάζοντας΄΄ τα πολύτιμα βιβλία, τα οποία μεταφέρει στα ανήλια, υγρά και καταστροφικά υπόγεια του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου.
Αυτή η ενέργεια, αλίμονο, αποτελεί ιταμή περιφρόνηση και ασυγχώρητη ύβρη απέναντι στην πόλη και στους πολίτες της και προσβάλει βάναυσα τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά όλων μας.
Δημοτικοί Άρχοντες,
Τούτη την πρόκληση, τούτη την επιπόλαιη, άφρονη και καταστροφική ενέργεια ο Πολύγυρος ούτε την δέχεται, ούτε πρόκειται να την ανεχθεί.
Σταματήστε αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση ή μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και λειτουργήστε – αύριο κιόλας – το μοναδικό πολιτιστικό και μορφωτικό φάρο της πόλης μας.
Τούτη είναι η αμετακίνητη θέλησή μας και σας καλούμε να μην θελήσετε να προδώσετε τα όνειρα, τους πόθους και την ελπίδα μας.

Πολύγυρος 24 Φεβρουαρίου 2011
 
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Β. Αγιομαμίτης
Καρδιολόγος
Τέως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: