Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δύσκολη έως αδύνατη αποδεικνύεται η εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής αυτοδιοίκησης κυρίως στους περιφερειακούς δήμους, καθώς το υπουργείο αποδείχτηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει και να υποστηρίξει τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά λειτουργικά θέματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου νόμου.
Για παράδειγμα, το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ο «Καλλικράτης» το αντιμετωπίζει με μετατάξεις καθαριστριών σχολείων, που «περίσσεψαν» από τις καταργηθείσες νομαρχίες και οι οποίες καλούνται να στελεχώσουν διοικητικές υπηρεσίες…
Η «Μ» χαρτογραφεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις καλλικρατικοί δήμοι της Χαλκιδικής. Παρά την προετοιμασία που έγινε από την κυβέρνηση µε την έκδοση του οδικού χάρτη του «Καλλικράτη» για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν τους πρώτους μήνες, οι νέοι δήμαρχοι βρέθηκαν πολλές φορές σε αμηχανία, όντας παροπλισμένοι και χωρίς να ξέρουν πώς να ενεργήσουν τις πρώτες μέρες εφαρμογής της «Νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης».
Μπορεί ο δήμος της πρωτεύουσας στον Πολύγυρο να δέχτηκε την πλειονότητα των υπαλλήλων της καταργηθείσας νομαρχίας που μετατάχθηκαν, ωστόσο οι υπόλοιποι δήμοι καταγράφουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, παρά τις συνενώσεις υπηρεσιών τους. Ακόμα και ο δήμος Προποντίδας, που είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό και συμπεριέλαβε δύο από τους μεγαλύτερους καποδιστριακούς δήμους, Μουδανιών και Καλλικράτειας, αντιμετωπίζει ελλείψεις. «Το διοικητικό προσωπικό του νέου δήμου επαρκεί, όμως έχουμε σίγουρα πρόβλημα με το εργατοτεχνικό προσωπικό, στο οποίο παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις. Την ίδια ώρα πρέπει να κάνουμε τις συγχωνεύσεις των νομικών μας προσώπων όπως προβλέπει ο ‘Καλλικράτης’ για να δούμε τι θα γίνει και με το προσωπικό και από το υπουργείο έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία διευκρινιστική εγκύκλιος» ανέφερε στη «Μ» ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης.

Ξέμειναν από καύσιμα
Οι μετατάξεις που ευαγγελιζόταν το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους άφησαν άναυδους τους νέους δημάρχους όταν πήραν στα χέρια τους τις λίστες των μεταταχθέντων και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι στους δήμους τους έρχονται μόνον οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων της περιοχής τους, που μέχρι τώρα πλήρωνε η νομαρχία.
«Καλούμαστε να στελεχώσουμε τις διοικητικές υπηρεσίες με καθαρίστριες σχολείων που περίσσεψαν από τις καταργηθείσες νομαρχίες», υπογραμμίζει στη «Μ» ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος.
Επιπλέον, σε πολλούς δήμους έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία τους λόγω της λήξης συμβάσεων προμήθειας καυσίμων στις 31/12/2010. «Βρεθήκαμε μπροστά σε ανυπέρβλητο πρόβλημα, καθώς την πρώτη μέρα που αναλάβαμε δεν υπήρχαν καύσιμα στο δήμο, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα ακόμα και στη μετακίνηση των απορριμματοφόρων μας. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει ανάθεση με διαγωνισμό για ολόκληρο το έτος, διότι δεν έχει προϋπολογισμό του έτους 2011. Εάν κάνει διαγωνισμό ανοικτό για το διάστημα έως 31/3/2011, η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει αρκετά και θα ‘παγώσουν’ όλες οι δραστηριότητες της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου. Επίσης, δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας ανάθεση, διότι στον δήμο μας το ποσό των καυσίμων μέχρι τον Μάρτιο υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Τζίτζιος επισημαίνοντας ότι και το υπουργείο δεν είχε προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων και αναγκάστηκε να βγάλει διευκρινιστική εγκύκλιο λόγω των πολλών παραπόνων και από άλλους δήμους, δυόμισι βδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων.

Περιμένοντας τις εγκυκλίους
Προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του αντιμετωπίζει και ο δήμος Αριστοτέλη, καθώς οι απελθούσες δημοτικές αρχές των δήμων Σταγίρων - Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας δεν έκαναν καμιά προετοιμασία για την εποχή «Καλλικράτη». Αποτέλεσμα ήταν η νέα δημοτική αρχή να δίνει μάχη με τον χρόνο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πολίτες το συντομότερο δυνατό. «Ξεκινήσαμε από το μηδέν και κάνουμε καθημερινά αγώνα για να είμαστε συνεπείς απέναντι στον νέο νόμο και στους συνδημότες μας. Έπρεπε χωρίς να χάσουμε χρόνο να κάνουμε ενιαίο πρωτόκολλο, δημοτολόγιο και οικονομικό πρόγραμμα για τις περιοχές των τριών δήμων που συνένωσε ο ‘Καλλικράτης’. Πάντως, είναι φανερό πως ούτε και το υπουργείο ήταν πλήρως προετοιμασμένο για την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, γιατί κάθε μέρα στέλνονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι, όπως για παράδειγμα προχθές που μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να οριστεί ένα σημείο επαφής για θέματα μετανάστευσης σε ένα μοναδικό σημείο στον νέο δήμο», εξηγεί στη «Μ» ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Βασίλης Μοσχόπουλος.

Σκουπίδια παντού
Βραχνάς για κάποιους από τους νέους δημάρχους είναι και η αποκομιδή σκουπιδιών. Η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και η αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων είχε ανατεθεί από πολλούς δήμους σε ιδιώτες, κάτι το οποίο σταμάτησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά νομοθετική ρύθμιση, έστω και σε μεταβατικό στάδιο, που να επιτρέπει την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες. Οι δήμοι δεν είναι έτοιμοι, δεν έχουν προσωπικό και το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά μέχρι σήμερα μάταια περίμεναν κάποιοι να δοθεί παράταση στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με ιδιώτες.
Ο κάθε δήμος αντιμετωπίζει επιμέρους προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και να σκεφθεί κανείς ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι νέες αρμοδιότητες των δήμων, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους δημάρχους, ειδικότερα το σκέλος της «κοστολόγησης» των αρμοδιοτήτων αυτών.
Είναι βέβαιο πάντως ότι οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του «Καλλικράτη» θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής στη «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης» και μένει να αποδειχτεί στο χρόνο κατά πόσο το εγχείρημα θα είναι επιτυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: