Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

"ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δραστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ετοιμάζει για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακόψει το τεράστιο «ρεύμα» αιτήσεων μετεγγραφής από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της περιφέρειας προς τα κεντρικά. 

Η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου μελετά το ενδεχόμενο -και μάλιστα το ανακοίνωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ- να μην επιτρέπονται πλέον οι μετεγγραφές.... από τα τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων προς τα αντίστοιχα κεντρικά, αλλά μόνο σε αυτά που έχουν ίδια μόρια εισαγωγής.

 Δηλαδή αν κάποιος εισαχθεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με 15.000 μόρια δεν θα μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας το οποίο απαιτεί 17.000 μόρια αλλά σε οποιοδήποτε άλλο που θα έχει βάση εισαγωγής τα 15.000 και ας μην είναι αντίστοιχο.

Μόνο με μόρια οι μετεγγραφές


Η πρόταση αυτή έγινε επίσημα από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προς τους πρυτάνεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της συνόδου τους, που έγινε στο Ναύπλιο. Η σκέψη της υπουργού μάλιστα έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων, οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ή να καταργηθεί, διότι προκαλεί στα ιδρύματα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας.


Για το ζήτημα αυτό δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση για τις λεπτομέρειες των αλλαγών (καθώς θα χρειαστούν πολλές επιπλέον ρυθμίσεις) κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, αλλά οι πρυτάνεις δήλωσαν στην υπουργό εκ των προτέρων ότι θέλουν ένα σύστημα μετεγγραφών λειτουργικό, το οποίο δεν θα γίνεται αιτία να «αποδεκατίζονται» τα περιφερειακά ιδρύματα από φοιτητές και τα κεντρικά να φτάνουν σε κατάσταση ασφυξίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: