Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ κ. ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ: Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΩΡΑΙΑ ΠΟΔΙΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΚΟΡΜΙ

ΤΑ «ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ» ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ… ΔΗΛ.ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ  «ΚΟΡΜΙ» ΜΕ  ΑΞΙΑ!ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 16 ΔΙΣ ΕΥΡΩ , «ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ» ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ Β.Α ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ,

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο καθηγητής μεταλλουργίας του ΕΜΠ Γιάννης Πασπαλιάρης ,κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών του δήμου Αριστοτέλη, με τίτλο « ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας..... και η αξιοποίηση του».

Όπως επισήμανε ο κος Πασπαλιάρης τα 3 πολυμεταλλικά κοιτάσματα της περιοχής σε Σκουριές , Στρατώνι και Ολυμπιάδα  ,που έχουν χρυσό, χαλκό, άργυρο, ψευδάργυρο και μόλυβδο αν εξορυχθούν και περάσουν από την ανάλογη επεξεργασία ,μπορεί να προσδώσουν έναν ετήσιο τζίρο 450 εκατ.ευρώ το χρόνο στην εταιρεία, «όταν αυτή τη στιγμή στη χώρα  οι εταιρείες που απασχολούνται με την  εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου αποκομίζουν ετησίως 1,1 δις ευρώ όλες μαζί» τόνισε ο καθηγητής του μετσόβιου πολυτεχνείου. Αντίστοιχα αναμένεται  να είναι και τα οφέλη στην τοπική κοινωνία από θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικούς πόρους , «με την βασική προυπόθεση η τοπική κοινωνία να θέλει την συγκεκριμένη επένδυση και να διαπραγματευτεί τους όρους αυτής» ,υπογράμμισε ο κος Πασπαλιάρης.



Στην ομιλία του ο καθηγητής του τομέα μεταλλευτικής τεχνολογίας, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ζαχαρίας Αγιουτάντης τόνισε πως είναι καθόλα  εφικτή η ορθολογική εκμετάλλευση ορυκτών πλούτων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. «Μπορεί να γίνει εκμετάλλευση ακόμη και σε περιοχή Natura 2000» είπε χαρακτηριστικά κι αφού τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα οποία γαλακτοβιομηχανίες είναι πιο ρυπογόνες από μεταλλεία» ,εκφράζοντας παράλληλα  την άποψη ότι η προωθούμενη επένδυση είναι ορθολογική και βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Την ανάγκη για ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών κοιτασμάτων που διαθέτει η  χώρα, σημείωσε και ο καθηγητής του τομέα γεωλογίας και πρόεδρος του τμήματος γεωλογίας  του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, λέγοντας  ότι η « Ελλάδα είναι  μια από τις  υψηλότερες κοιτασμολογικές περιφέρειες της Ευρώπης και για αυτό το λόγο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η υπόθεση για να μην χαθεί ακόμη ένα τρένο ανάπτυξης».
Παρόλα αυτά ο καθηγητής δεν παρέλειψε να  σημειώσει « πως η προστασία του περιβάλλοντος, παράλληλα με την εξορυκτική διαδικασία  είναι η πρόκληση της εποχής μας και ότι συνιστά  επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποτραπούν  σοβαρές  περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Αν τηρούνται αυτά, πρόσθεσε  ότι «η εκμετάλλευση θα είναι ασφαλής» ,ενώ επιπροσθέτως μιλώντας  για τους δείκτες ασφαλείας στην εν λόγω  επένδυση τόνισε «πως είναι υψηλότεροι και από εκείνους που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη σεισμογενή Ιαπωνία.»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε, η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία ανέφερε ότι « το υπουργείο επιδιώκει την επένδυση στη βάση της κοινωνικής συναίνεσης με ελάχιστες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον και οφέλη στην τοπική κοινωνία.» Σε ότι αφορά τη διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης  η κ. Καραβασίλη  έκανε λόγο για μικροπολιτικές συμπεριφορές που οδήγησαν το υπουργείο να μεταφέρει το διάλογο στην Αθήνα, αν και όπως είπε «ο χώρος και η ημερομηνία συνέχισης της διαδικασίας διαβούλευσης δυστυχώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη». Ανέφερε, επίσης  πως η όποια καθυστέρηση ενδεχομένως βάζει σε κίνδυνο την επένδυση, η οποία «αποτελεί πρόκληση για την πολιτεία, γιατί τα οφέλη της θα είναι ,όπως είπε και ψυχολογικά, καθώς μπορεί να κινητοποιήσει και άλλους Έλληνες και ξένους επενδυτές»,

Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας πολιτών Δήμου Αριστοτέλη κ. Βασίλης Μοσχόπουλος, τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης, κάνοντας λόγο για το «ιερό δικαίωμα στην εργασία» και για «οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία, από φαινόμενα στρέβλωσης της αλήθειας και παραπληροφόρησης από αυτόκλητους ,όπως τους χαρακτήρισε  επιστήμονες, που τρομοκρατούν και φοβίζουν τον κόσμο της Β.Χαλκιδικής.»
Στην ημερίδα έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι κατοίκων αλλά και κάποιοι επιστήμονες, που αντιδρούν στην συγκεκριμένη επένδυση. Μερικοί μάλιστα από αυτούς πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους. Πιο χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του λέκτορα χημείας του Α.Π.Θ  Γιώργου Τριανταφυλλίδη,ο οποίος χαρακτήρισε «επιφανειακές τις παρεμβάσεις των καθηγητών ,που προηγήθηκαν, καθώς όπως τόνισε δεν ακούμπησαν την ουσία του προβλήματος που κατά την άποψη του έχει να κάνει με την αποστράγγιση της υδρολογικής λεκάνης του όρος Κάκαβος ,που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ομαλή υδροδότηση της περιοχής. «Η ΜΠΕ, πρόσθεσε, κρύβει πάρα πολλά και για αυτό το λόγο θα προσφύγουμε με ένδικα μέσα  εναντίον της.»
Απάντηση στον Κο Τριανταφυλλίδη έδωσε ο κος Μιχάλης Παπαγρηγορίου ,συντάκτης της ΜΠΕ,ο οποίος όπως υποστήριξε θέμα αποστράγγισης , έλλειψης και μόλυνσης των  υδάτινων πόρων της περιοχής δεν υφίσταται ,καθώς όπως είπε τα νερά θα αντλούνται με τρόπο ανεξάρτητο από τη μεταλλευτική δραστηριότητα ,ενώ θα επαναφέρονται στον υδροφόρο ορίζοντα με τη μέθοδο της επανασπίεσης.»
Απαίτηση των κατοίκων είναι να συνεχιστεί η διαβούλευση ,κάτι το οποίο φάνηκε και από την παρέμβαση του κατοίκου της Μεγάλης Παναγίας κου Λάζαρου Τόσκα, που αναφέρθηκε στην ανάγκη ,όλοι οι εμπλεκόμενοι ειδικοί επιστήμονες να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να απαντήσουν με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό στα καυτά  ερωτήματα ,που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος ,που κατάγεται από την περιοχή της Στρατονίκης. Ο κος Μίχος στην δική του παρέμβαση ζήτησε να συσταθεί « ένα μεικτό πάνελ ,με λόγο και αντίλογο ,όπως είπε χαρακτηριστικά ,για να μπορέσει η κοινωνία να οδηγηθεί σε μια απόφαση ,σεβόμενη της αρχές της πλειοψηφίας.
Στις 11 Μαρτίου η πρωτοβουλία πολιτών του δήμου Αριστοτέλη ,προγραμματίζει συλλαλητήριο υπέρ της μεταλλουργίας ορυκτών στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ στο Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!
Από "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ"

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σύσταση και σύνθεση της επιτροπής

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. έλαβε επιστολή κατοίκων της Ιερισσού, που του ζητούσαν να εκφράσει άποψη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που αφορούσε στην επέκταση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική.

Λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας του θέματος, συγκροτήθηκε επιτροπή για να το μελετήσει, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να καταθέσει την άποψή της πριν την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε με ευθύνη του συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Κ. Κατσιφαράκη, ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του προτάσεις μελών του Συμβουλίου για το επιστημονικό αντικείμενο και τη διαθεσιμότητα των συναδέλφων.

Τα μέλη της επιτροπής είναι τα ακόλουθα (κατά αλφαβητική σειρά):

Ζάγκας Θ. (Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος)
Κατσιφαράκης Κ. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών)
Κρεστενίτης Ι. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών)
Μελάς Δ. (Τμήμα Φυσικής)
Σαμαρά Κ. (Τμήμα Χημείας)
Τσαλικίδης Ι. (Γεωπονική Σχολή)
Χατζησπύρου Σπ. (Τμήμα Χημικών Μηχανικών)

Τα μέλη της επιτροπής προσέφεραν αφιλοκερδώς, από το υστέρημα του χρόνου τους."...

H ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/03/blog-post_8727.html

Ανώνυμος είπε...

Ο συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Κ. Κατσιφαράκη στο www.seleo.gr (video)

Ο συντονιστής του Συμβούλιου Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) απανταει στο seleo τους λογούς που προτείνει η επιτροπή να μην γίνει αποδεκτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΕ) και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός"!

www.seleo.gr

Αναρτήθηκε από 3feeetblogger στις Σάββατο, Μάρτιος 12, 2011

http://3feeet.blogspot.com/2011/03/wwwseleogr-video.html