Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ..ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ

Χειρότερα από ό,τι αναμενόταν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές στο Αμβούργο, σύμφωνα με τα exit polls.

O υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς κερδίζει κατά κράτος τον αντίπαλό του του Κρίστοφ Άλχαους CDU.


Σύμφωνα με exit poll του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, το CDU συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 20,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν λάβει..... ποσοστό 42,6%.


Πρόκειται για πτώση 22,1 ποσοστιαίων μονάδων, η χειρότερη σε διάστημα ενδιάμεσο δύο εκλογικών αναμετρήσεων για το CDU.


Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα της Μέρκελ ποσοστά 25%.


Πιθανότατα προς μία απόλυτη πλειοψηφία κινούνται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι έλαβαν ποσοστό 49,5% (μία αύξηση της τάξεως του 34,1% από το 2008).


Τα exit polls του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF δίνουν τα ακόλουθα ποσοστά: Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 50%, οι Χριστιανοδημοκράτες 20%, οι Πράσινοι 11%, το LINKE 6,5% και οι Φιλελεύθεροι 6,5%.


Η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο του Αμβούργου είναι η πρώτη από τις επτά που προβλέπονται στη χώρα για φέτος.


Η κάλπη της Κυριακής αποτελούσε «πρεμιέρα» για το νέο εκλογικό σύστημα στο Αμβούργο, βάσει του οποίου οι πολίτες έχουν συνολικά είκοσι σταυρούς στη διάθεσή τους για τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια (για τα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης της πόλης-κρατιδίου). Τα ψηφοδέλτια συνοδεύονται από «οδηγίες χρήσεως».


Το Αμβούργο αποτελούσε μέχρι πρότινος προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που ήταν στη διακυβέρνηση του κρατιδίου για 44 χρόνια πριν παραδώσουν την εξουσία στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) πριν από δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: