Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑΤΟ ΧΡΥΣΟ,,Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ...

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ακόμα την άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στην Χαλκιδική, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος επικαλούμενη την αντίθεση γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπως αναφέρει το Reuters.
Η "Ελληνικός Χρυσός" λειτουργεί αυτή τη στιγμή ένα ορυχείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και έχει καταθέσει μελέτη ....περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε δύο ακόμα σημεία στην περιοχή, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.
Η επίσημη περίοδος για την δημόσια διαβούλευση έληξε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η άδεια θα δινόταν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
"Έχει πολωθεί το θέμα", δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων. "Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει και άλλη διαβούλευση".
Η Μπιρμπίλη είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα ενώ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα δοθεί η έγκριση. Η τοπική κοινωνία αντιτίθενται έντονα στο έργο, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής στην περιοχή.
 
Πηγή: newscode.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

"Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία < http://www.capital.gr/News.asp?id=1140557 > η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.

Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.

Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.

Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

dimitris.delevegos@capital.gr Πηγή: www.capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
( συνέχεια )

Ανώνυμος είπε...

www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57

"Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
(συνέχεια)

«Σύννομη η μεταβίβαση»
Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) < http://www.egoldfields.com/egoldfields/en/home > - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.

Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.

Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.

H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.

Αξία μεταλλείων

Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».
Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.

Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» < http://www.capital.gr/Articles.asp?id=909126&ppg=0 > είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “

dimitris.delevegos@capital.gr Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161

Ανώνυμος είπε...

"Μετά την πτώχευση της TVX Gold"

ΠΗΓΗ: EΛEYΘEΡOTYΠIA Enet.gr http://www.enet.gr
Ημερομηνία Παρασκευή 25 Φεβ Έτος 2011

"Η ιστορία των μεταλλείων Χαλκιδικής ξεκινάει το 2003."

"Τότε η Hellas Gold, στην οποία μετείχαν η European Goldfields με κύριο μέτοχο τον Ρουμάνο Φρανκ Τίμις με 30%, η κατασκευαστική Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα με 35% και ο Δημήτριος Κούτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ακτωρ, με 30%, αγόρασαν με μεσολάβηση της τότε κυβέρνησης έναντι 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία των μεταλλείων, μετά την πτώχευση της καναδικής TVX Gold.

Οπως είχε γράψει ο τύπος, επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, που ενδιαφερόταν να προσφέρει λύση στα προβλήματα ανεργίας στην εκλογική του περιφέρεια.

Η συμμετοχή της εταιρείας του Φρανκ Τίμις στο επιχειρηματικό σχήμα προωθήθηκε από το περιβάλλον του τότε υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στα μέσα του 2007 η Ακτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) (ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι συνόλου συμμετοχής 35%) στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields.

Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές ισοτιμίες), όταν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ."

ΠΗΓΗ: EΛEYΘEΡOTYΠIA Enet.gr
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220994

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
"ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «Κοψοχρονιά» πουλήθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας"

"Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο"

"Απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, αποκαλύπτει εμμέσως, αλλά σαφώς τη ληστεία του ορυκτού πλούτου της χώρας από τους κεφαλαιοκράτες, με την αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Η απόφαση της Κομισιόν επισημαίνει ότι το 2003 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική πουλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» κάτω από την αξία τους, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και εκτίμηση της αξίας τους από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η εταιρεία απαλλάχθηκε και από τους φόρους της συναλλαγής!

Η εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα την καταγγελία του ΚΚΕ για την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου. Με αφορμή τα σχέδια επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή και την υποστήριξή της από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημείωνε πριν από λίγες μέρες:
«Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».

Η Κομισιόν, που η παρέμβασή της δεν έχει βεβαίως το χαρακτήρα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, αλλά προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά του «υγιούς» ανταγωνισμού, έκρινε ότι το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε από την εταιρεία το 2003 ήταν μικρότερο της πραγματικής αξίας των Μεταλλείων κατά 14 εκατ. ευρώ, κάτι που συνιστά κρατική ενίσχυση στην εταιρεία κατά παράβαση των κανονισμών της ΕΕ!

Στο ποσό αυτό προσθέτει 1,34 εκατ. ευρώ για τους φόρους συναλλαγής, ορίζοντας το σύνολο του ποσού που πρέπει να δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο στα 15,3 εκατ. ευρώ εκτός των τόκων!

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία συμμετέχει και η «Ελλάκτωρ» (Μπόμπολας), προβλέπει εγκαταστάσεις και εργοστάσια στις περιοχές του Μαντέμ Λάκκου, στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, για την εξόρυξη χρυσού, αλλά και άλλων μεταλλευμάτων.
Τα σχέδια αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την ακύρωσή τους."

ΠΗΓΗ: http://www2.rizospastis.gr
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6121795&publDate=25/2/2011

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (1o μέρος)

Με τη σύμβαση που υπέγραψε χτες η κυβέρνηση, παραδίδει τα μεταλλεία χρυσού - με προίκα 314.000 στρέμματα αξίας 18 δισ. δολαρίων, παραλιακή έκταση 1.800 στρεμμάτων κλπ. - στη ληστρική εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ενώ χάνουν τη δουλιά τους και οι 471 εργαζόμενοι στα μεταλλεία

Ασύλληπτων διαστάσεων είναι το σκάνδαλο που διέπραξε χτες η κυβέρνηση με την εκ νέου παραχώρηση των Μεταλλείων Χαλκιδικής.

Υπό το άγχος της προεκλογικής περιόδου και των ψηφοθηρικών της αναγκών, παρέδωσε τα μεταλλεία έναντι πινακίου φακής σε ετερόμορφο - συνονθυλευματικό δήθεν επενδυτικό σχήμα, που καμία σχέση δεν έχει με μεταλλευτική δραστηριότητα.

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχήμα θα επαναλειτουργήσει τα μεταλλεία και θα προχωρήσει σύντομα στην εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού! Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες πανηγύριζαν για την επίτευξη της συμφωνίας, με την ίδια συμφωνία πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας και οι 471 εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και του ετερόμορφου σχήματος είναι πάρα πολλά. Αρκετά όμως εξηγούνται, όταν κανείς διαπιστώνει το τι παραδίδει η κυβέρνηση.
Η σύμβαση η οποία υπογράφτηκε χτες από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη προβλέπει - μεταξύ άλλων - και τα εξής:

* Την παράδοση των μεταλλείων, συμπεριλαμβανομένων 314.000 στρεμμάτων (είναι η «προίκα»), έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε σχήμα ξένων επενδυτών με την επωνυμία «European Goldfields» («Ευρωπαϊκά Χρυσωρυχεία»!).

Βασικοί μέτοχοι σ' αυτό το σχήμα είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως: Ρότσιλντ Αουστράλια, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ, η καναδική Ντούντι Μπανκ, η Ροαγιάλ Μπανκ οφ Κάναντα και η Γκλόμπαλ Μινεράλ Ρισέρτς, η οποία προσδιορίζεται ως ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται σε εκμετάλλευση μεταλλευτικών επιχειρήσεων! Αυτοί είναι που συνιστούν το ξένο επενδυτικό σχήμα με συμμετοχή 51%!

* Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με ποσοστό 49% ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, με επικεφαλής τον «Ακτωρα», κατασκευαστική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια(;). Επίσης και προκειμένου να έχουν την τοπική συναίνεση, θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις δήμους της περιοχής (Ακάνθου - Σταγείρων, Παναγίας και Αρναίας).

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (2o μέρος)

Το τίμημα για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ - όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - θα καταβληθούν από την εταιρία «Kinross Gold», μητρική εταιρία της «TVX Hellas».

Αυτά τα 11 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η «Kinross Gold» θα διατεθούν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων οι οποίοι απολύονται, οι οποίες όμως υποχρεώσεις ανέρχονται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ!

Για το αν απολύονται ή όχι οι εργαζόμενοι, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενοι στα μεταλλεία»!
Πληθώρα ερωτημάτων

Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η «Kinross» ...προσφέρει 11 εκατομμύρια ευρώ και αποχωρεί χωρίς διεκδικήσεις!

Την ίδια όμως στιγμή, η «Kinross» με ανακοινώσεις της προς τους μετόχους επισημαίνει ότι διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 292 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιμερίζονται σε 218 εκατ. δολάρια για σύναψη δανείου για τη συγκεκριμένη επένδυση και 74 εκατ. δολάρια για επενδύσεις που φέρεται να έχει κάνει η «TVX Hellas»!
Η τελευταία όμως οφείλει 4,4 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και 2,2 εκατ. ευρώ σε τρίτους πιστωτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Κρίσιμο είναι επίσης το ερώτημα, τι γυρεύουν να βρουν τράπεζες - μεγαθήρια όπως η Ντόιτσε Μπανκ, αλλά και άλλες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής;
Να τι παίρνουν

Η μεταβίβαση του ενεργητικού της «TVX Hellas» περιλαμβάνει και τα εξής:

* Εκταση 314.000 στρεμμάτων, στα οποία σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ περιέχεται ορυκτός πλούτος, σημερινής αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
* Εκταση 1.800 στρεμμάτων παραλιακής γης.
* Στο Στρατώνι 314 σπίτια και 11 στρέμματα εντός σχεδίου.
* Βιομηχανικά κτίρια 24 στρεμμάτων.

Επίσης στην Ολυμπιάδα υπάρχουν στοκαρισμένοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη, με περιεκτικότητα 1 ουγκιά χρυσού ανά τόνο! Σήμερα, η τιμή της μιας ουγκιάς χρυσού ανέρχεται σε 400 δολάρια.

Αυτά είναι τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν μεγάλες τράπεζες να «επενδύσουν» σε ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής και όλου του ελληνικού λαού!

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003

Ανώνυμος είπε...

http://www.makthes.gr
Οικονομία 24/02/2011

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (1o μέρος)
Της Μαρίας Μαθιοπούλου

http://www.makthes.gr/Printer/news/economy/69768/

"Απανωτά χτυπήματα δέχθηκε χθες η «Ελληνικός Χρυσός», που πέραν των αντιδρώντων κατοίκων της Χαλκιδικής για την επένδυσή της, βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και εκ παραδρομής με το υπουργείο Περιβάλλοντος".

"Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την προ οκταετίας εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ήρθε το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters με δηλώσεις-φωτιά της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με αυτές, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει στην «Ελληνικός Χρυσός» την πολυπόθητη άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων, ενώ η ίδια θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το θέμα πήρε διαστάσεις και συνέπεια της αναταραχής που δημιουργήθηκε ήταν, μεταξύ άλλων, η πτώση της μετοχής της καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, μητρικής της Ελληνικός Χρυσός, κατά 20% στο χρηματιστήριο του Τορόντο.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το ΥΠΕΚΑ να έρθει σε επικοινωνία με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα.

Όπως ανέφερε στη "Μ" στέλεχος του υπουργείου, "η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία".
Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που "πολώνει", όπως μετέδωσε σχετικά το Reuters"...

Σοκ για την «Ελληνικός Χρυσός» (συνέχεια)

Της Μαρίας Μαθιοπούλου