Την ώρα που η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, όλα δείχνουν ότι αυτός θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος.
Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη διεθνούς βεληνεκούς, στο πρόσωπο του οποίου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι διεθνείς αγορές βλέπουν... τον άνθρωπο που θα προσφέρει αυτό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η χώρα: κλίμα σταθερότητας και ανάκτηση αξιοπιστίας.
Γεννημένος το 1947 στην Αθήνα, ο κ. Παπαδήμος αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και σε ηλικία 23 ετών (1970) πήρε πτυχίο Φυσικής από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία (1972) και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά, ενώ παράλληλα διατηρούσε στενούς δεσμούς με το ΜΙΤ στο οποίο εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων.
Από το 1980, ο κ. Παπαδήμος ξεκινά την πορεία του σε μία σειρά υψηλόβαθμων θέσεων σε εξωτερικό αλλά και Ελλάδα. Η αρχή ήταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδας το 1985 (όταν και επέστρεψε στη χώρα) στην οποία εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος μέχρι το 1993.
Η σχέση Λουκά Παπαδήμου με την ΤτΕ δε σταμάτησε εκεί, όμως. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει υποδιοικητής της τράπεζας, για να γίνει διοικητής την επόμενη χρονιά.
Ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας διέγραψε μία πορεία 8 ετών, μέχρι το 2002, όταν και ήρθε το κάλεσμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει θέση αντιπροεδρίας.
Ο κ. Παπαδήμος παρέμεινε στην ΕΚΤ μέχρι το 2010 όταν και τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Έχει διατελέσει μέλος αρκετών επιτροπών (Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος, Υποεπιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), ενώ πλούσιο είναι το ακαδημαϊκό βιογραφικό του.
Ο (κατά πάσα πιθανότητα) επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας διετέλεσε επίκουροςαναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1988. Το 2006, τέλος, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. (1975-1984)
star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου