Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το ΔΝΤ "μπήκε" στην Ιταλία...

Έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε στις Κάννες, κατά τη Σύνοδο της G20, για να προωθήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιστρέφει στη χώρα του, έχοντας δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι ...τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ θα συντάσσουν εκθέσεις προόδου για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν για την Ιταλία.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της Ιταλίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφασίσαμε να εμπλακεί στη διαδικασία της εποπτείας το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του και οι Ιταλοί είπαν ότι μπορούν να το δεχθούν αυτό» δήλωσε η ίδια πηγή.

«Με το κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ιταλίας, ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα ή καθυστέρηση μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα» δήλωσε η πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η οι αγορές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Έξι ιταλοί κυβερνητικοί βουλευτές, με επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ζητούν να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στο σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης.

Πρόκειται για τους βουλευτές Ρομπέρτο Αντονιόνε, Ισαμπέλα Μπαρτολίνι, Τζουστίνα Ντέστρο, Τζανκάρλο Πιτέλι, Φάμπιο Γκάβα και Τζόρτζιο Στρακουαντάνιο.

Και οι έξι ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει «πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις», με την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει, από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου, να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθούν οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το νόμο οικονομικής σταθερότητας και τη νέα προσπάθεια έγκρισης του δημόσιου ισολογισμού του 2010, που είχε καταψηφισθεί από την βουλή.

Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τα νέα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από τις Κάννες, στην διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Η Αντιπολίτευση, ωστόσο, εξακολουθεί να ζητά την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: