Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Le Monde: οι Γερμανοί δουλεύουν πολύ λιγότερο από τους Έλληνες

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Μέρκελ έδωσε με δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα LeMonde, αντικρούοντας μέσω ειδικών τις απόψεις της  καγκελαρίου ότι οι ‘Ελληνες «δουλεύουν λίγο» και έχουν πολλές… αργίες.

«Οι Γερμανοί εργάζονται πολύ λιγότερο και.... δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δήλωσε  στη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτούς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis,  ο οποίος  έχει συντάξει και σχετική µελέτη.

Κατά τον Γάλλο επιστήμονα,  πριν συμπεράνει κάποιος ότι  τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στην οκνηρία, πρέπει   να μελετήσει στους αριθµούς.

Σύµφωνα µε στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσος όρος εργασίας στη Γερµανία ήταν 1.390 ώρες, την Ισπανία ήταν 1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119. Δηλαδή 600 και πλέον περισσότερες σε σύγκριση με τη Γερμανία, παρά τον «μύθο» στον οποίο στηρίχθηκε η Μέρκελ για να επιτεθεί στη χώρα μας!

Αλλά ούτε για τις συντάξεις είπε όλη την αλήθεια η γερμανίδα καγκελάριος. «Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία η πραγµατική µέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι η ίδια» δήλωσε ακόμα ο Πατρίκ Αρτούς. «Οι Γερµανοί συνταξιοδοτούνται στα 62,2, οι Ισπανοί στα 62,3, οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Έλληνες στα 61,5» διευκρίνισε ο ίδιος,  ενώ οι Γάλλοι συνταξιοδοτούνται  κατά µέσο όρο ακόμη  νωρίτερα,  στο 60ό έτος της ηλικίας τους.

Αλλά και όσον αφορά την παραγωγικότητα, βάσει των στοιχείων η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Γερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο, η ωριαία παραγωγικότητα των Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο,  αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: