Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αγριες επιθέσεις σε Σαμαρά, από την τρόικα, ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τύπo

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ μοιάζει να είναι το χάσμα το οποίο χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία με την τρόικα λόγω των ενστάσεων που έχει η δεύτερη για το «Ζάππειο ΙΙ», ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς- ο οποίος δέχεται συνεχή πυρά και από διεθνή ΜΜΕ για τη στάση του- θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να επανασυνδεθεί με το κεντροδεξιό σύστημα της Ευρώπης. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην Ευρώπη για τον κ. Σαμαρά, είναι το ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Ζeit» που τον καταγγέλλει για λαϊκισμό και εθνικισμό, στην ιστοσελίδα της, με τίτλο: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαμαράς, συμπεριφέρεται ανεύθυνα στην κρίση. Εκπροσωπεί τη λαϊκίστικη- αδύναμη στο χαρακτήρα πολιτική τάξη της χώρας». Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας Αντερς Μποργκ τον κατηγορεί για εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ η γερμανίδακαγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο του ζητούν να συναινέσει και να στηρίξει την κυβέρνηση. Σ΄ αυτό το κλίμα, υπάρχει αγωνία στη ΝΔ για την υποδοχή που θα έχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ την προσεχή εβδομάδα, ενώ στο επιτελείο του κ. Σαμαρά μιλάνε για ευρωσυνωμοσία με... ελληνικό δάκτυλο.

O κ. Σαμαράς με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης φρόντισε να απευθυνθεί στην τρόικα, τονίζοντας ότι το σχέδιό του είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και μπορεί να δώσει λύσεις- και μάλιστα είπε απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν αυξάνει το έλλειμμα. Η αναφορά ότι δεν αυξάνει το έλλειμμα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα, η οποία στην έκθεσή της αποδομεί το «γαλάζιο» οικονομικό σχέδιο, ειδικά για το φορολογικό σκέλος το οποίο είναι βασικό για τον κ. Σαμαρά.

Η ηγεσία τής ΝΔ θεωρεί άδικη την κριτική της τρόικας, η οποία ζητεί άμεσα αποτελέσματα, και θεωρεί ανάξια σχολιασμού τα όσα «διαρρέονται» ότι το «γαλάζιο» πρόγραμμα είναι ταυτόσημο με το μνημόνιο κατά 80%. Σε αυτό το κλίμα και με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει ακόμα δρόμος για να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και να εξαλειφθεί η καχυποψία.


Ο κ. Σαμαράς με την ομιλία του στην ΚΟ επέλεξε να «καρφώσει» εμμέσως την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζητεί τίποτε περισσότερο από αυτά που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί εντελώς άδικη την κριτική που ασκείται στο «Ζάππειο ΙΙ». Για αυτό και πριν από ημέρες έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του κόμματος κ.
Ι. Μιχελάκη να πει δημόσια ότι η πρόταση της ΝΔ χρειάζεται διάστημα μηνών για να αποδώσει με την παράλληλη σημείωση ότι καμία πρόταση, για καμία χώρα, δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Η τρόικα, αν και συμφωνεί με πολλές προτάσεις του «Ζαππείου ΙΙ», διαφωνεί όσον αφορά τον χρόνο ωρίμασης και υλοποίησής τους.
«Η πρότασή μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνησητης οικονομίας, μέσα από την οποία μπορούν να υπάρξουν αυξημένα έσοδα. Δεν θα έχουμε άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα σημαντικά αποτελέσματα» ανταπαντά η ΝΔ.

Η «γαλάζια» ομάδα υπό τον κ. Σαμαρά επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να πείσει ότι η τρόικα παραδέχεται αυτό το οποίο επίμονα υποστηρίζει εδώ και καιρό η ΝΔ, δηλαδή την ανάγκη υλοποίησης ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εξάλειψης των καθυστερήσεων στην απόδοση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για παραπληροφόρηση της τρόικας και για σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών της. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δέχεται την πίεση που ασκεί- πολλές φορές σύμφωνα με τον ίδιο με άκομψο τρόπο- η τρόικα, ώστε να προσφέρει «πλήρη συναίνεση» χωρίς επιφυλάξεις. Επιμένει εξάλλου στηνανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, την οποία εκτός από απαραίτητη χαρακτηρίζει και ρεαλιστική.


Απευθυνόμενος από την ΚΟ προς την τρόικα είπε ότι η ΝΔ δεν ζητεί τίποτε περισσότερο απ΄ ό,τι αποδέχθηκαν για τα μνημόνια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σχετικά με τους
φορολογικούςσυντελεστές και το θέμα της αποκατάστασης των χαμηλοσυνταξιούχων» .

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς και στις τηλεφωνικές επαφές που έχει με κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως π.χ. με τον πρόεδρο του Εurogroup
ΖανΚλοντ Γιούνκερ, επιμένει ότι δεν μπορεί η τρόικα να αρνείται στην Ελλάδα ό,τι αποδέχθηκαν οι δανειστές μας για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν προβλήματα αντίστοιχα με τα δικά μας.

Στην κριτική που ασκείται από την τρόικα προς την ηγεσία της ΝΔ ο κ. Σαμαράς επιμένει, απευθυνόμενος προς πάσα κατεύθυνση, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι αντίθετη με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά τους υιοθετεί ακόμη πιο αποφασιστικά.
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
Επιχείρηση επαναπροσέγγισης με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να υπάρξει από τον πρόεδρο της ΝΔ,ο οποίος κατηγορεί εμμέσως τον Πρωθυπουργό και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών ότι έχουν κάνει «εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ευρώπη».Ο κ.Σαμαράςο οποίος διαπιστώνει ότι αυξάνονται οι πιέσεις των ομοϊδεατών του στο ΕΛΚ να συναινέσει - θα προσπαθήσει στην προσεχή Σύνοδο του ΕΛΚ την ερχόμενη Τετάρτη να αλλάξει το κλίμα στις Βρυξέλλες και κυρίως να πείσει τους συνομιλητές του ότι η δική του πρόταση μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας.Κυρίως θα επιχειρηματολογήσει ότι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος κοινής αποδοχής οφείλεται στον κ.Παπανδρέου,στον οποίο και θα αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο στην προσπάθεια να υπάρξει πολιτική συναίνεση.

Η κίνηση αυτή θα γίνει προκειμένου να αποφύγει ο πρόεδρος της ΝΔ τον κίνδυνο να χρεωθεί εκτός συνόρων το ναυάγιο της συναίνεσης και βουλευτές του κόμματος προβλέπουν ότι θα τύχει ψυχρής υποδοχής από τους ηγέτες των υπολοίπων συντηρητικών κομμάτων οι οποίοι συμμετέχουν στο ΕΛΚ. Για αυτό δεν ήταν τυχαία η κίνησή του να καταγγείλει μηχανισμούς παραπληροφόρησης που διαστρεβλώνουν, όπως λέει, τις θέσεις της ΝΔ στο εξωτερικό και μιλάει για ύπουλο παιχνίδι εκ μέρους της κυβέρνησης. Η φράση «στρεβλωτική προπαγάνδα» που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην ΚΟ είναι ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται τον πόλεμο που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα η ΝΔ ετοιμάζεται να ξεκινήσει επικοινωνιακή αντεπίθεση με σειρά παρεμβάσεων- είτε συνεντεύξεων είτε άρθρων-, του κ. Σαμαρά και κορυφαίων στελεχών σε διεθνή ΜΜΕ, κυρίως ευρωπαϊκά, για να αλλάξει το κλίμα και να διαφοροποιηθεί η εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο μνημόνιο, τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης και το θέμα της συναίνεσης.

Βέβαια, η πίεση που δέχεται ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να είναι μεγάλη και είναι ενδεικτική η προχθεσινή νέα δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (φωτογραφία), ο οποίος ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Σαμαρά να συναινέσει και να στηρίξει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα «για το καλό του ελληνικού λαού και της ίδιας της χώρας». Σε αυτό το κλίμα κινείται και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υποδεικνύει και αυτή με τον τρόπο της στην αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει, ενώ εφημερίδες που στηρίζουν το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, όπως προ ημερών η «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung», ασκούν έντονη κριτική στη ΝΔ και την κατηγορούν για οπορτουνισμό. Ιδιαίτερα επικριτικό ήταν για τον κ. Σαμαρά και το δημοσίευμα της «Die Ζeit» (πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες και διατηρεί επιρροή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ) που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ.

«Πολιτικοί σαν αυτόν απειλούν το μέλλον της Ελλάδας»
Το ιδιαίτερα επικριτικό σχόλιο του Μίκαελ Τιούμαν, αρθρογράφου της «Die Ζeit», για τον κ. Αντ.

Σαμαρά πυροδότησε την έκρηξη της ΝΔ που μίλησε για «ύπουλη προπαγάνδα» που εξάγεται από την Ελλάδα και για ψευδείς και κακόβουλες διαδόσεις. Στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας ασκείται σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά, τον οποίο αποκαλεί ανεύθυνο και λαϊκιστή στο άρθρο με τίτλο «Οι πολιτικοί της Ελλάδας είναι το πρόβλημα» και με υπότιτλο: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαμαράς συμπεριφέρεται ανεύθυνα στην κρίση. Εκπροσωπεί τη λαϊκίστικη-αδύναμη στον χαρακτήρα πολιτική τάξη της χώρας». Το σχόλιο τελειώνει με την εξής δηλητηριώδη αναφορά: «Πολιτικοί σαν αυτόν απειλούν την ανεξαρτησία και το μέλλον της Ελλάδας περισσότερο από κάθε διαδηλωτή και αρχηγό συνδικάτου».

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=406880&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: