Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων

Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έρθει στη Βουλή το Σεπτέμβριο, μετά την κατά γενική ομολογία αποτυχία λόγω των μεγάλων επιστροφών που δόθηκαν εξαιτίας αυτού του λόγου (έστω και αν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι καταπολεμήθηκε με αυτόν τον τρόπο.....
σε μεγάλο βαθμό η φοροδιαφυγή). Στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί το όφελος για το φορολογούμενο από την προσκόμιση επιπλέον των απαιτούμενων για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου αποδείξεων.


Επειδή ωστόσο δεν θέλει κανείς να ψαλιδιστεί και το κίνητρο των φορολογούμενων να ζητούν αποδείξεις, υπάρχει σκέψη να θεσπιστεί ανώτατο όφελος από την προσκόμιση επιπλέον των απαιτούμενων αποδείξεων. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, εκτιμάται ότι αυτό δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ ανά φορολογούμενο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι λαμβάνουν έκπτωση φόρου 10% για τις επιπλέον από τις απαιτούμενες αποδείξεις που προσκομίζουν στην εφορία, ενώ η μέγιστη αξία αποδείξεων που αναγνωρίζει η εφορία είναι 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ για τα ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις για να καρπωθεί ένας φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είναι 10% του εισοδήματος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ και 30% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Για εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις. Αντιθέτως, όποιος συγκέντρωνε αποδείξεις χαμηλότερης αξίας τότε κατέβαλε ως... πρόστιμο φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που του έλειπαν. 
star

Δεν υπάρχουν σχόλια: