Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ιστορική δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου από την Ιταλία

Ιστορική, ηθική και εξαιρετικής σημασίας είναι η απόφαση του ανώτατου ιταλικού δικαστηρίου που απορρίπτει την αναίρεση που είχε υποβάλλει η Γερμανία κατά της ευνοϊκής απόφασης του Εφετείου της Φλωρεντίας το 2007 για τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Μια απόφαση που επετεύχθη με μεγάλο αγώνα εκ μέρους του αείμνηστου νομικού εκπροσώπου των Διστομιτών, πρώην ευρωβουλευτή και δικηγόρου Γιάννης Σταμούλη....


Η εν λόγω απόφαση του Εφετείου είχε δεχθεί την κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στο ιταλικό έδαφος ώστε να αποζημιωθούν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και η απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας δικαιώνει αμετάκλητα τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου επιτρέποντας να εκτελέσουν στη Φλωρεντία την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ελληνικού Αρείου Πάγου για τα εναπομείναντα θύματα της βάρβαρης επίθεσης.

Η όλη υπόθεση, όπως είναι γνωστό, έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατόπιν νέας προσφυγής της Γερμανίας με την ελληνική Πολιτεία να έχει αποστείλει στοιχεία για την υποστήριξη των νομικών θέσεων των συγγενών των θυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα τόσο όσον αφορά τη μελλοντική εκτέλεσή της (δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί) αλλά και το ρόλο που ενδεχομένως θα διαδραματίσει στην τελική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

star

Δεν υπάρχουν σχόλια: