Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

O Αρχιεπίσκοπος στην υπηρεσία της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών περνάει «σεμινάριο» από το ΥΠΕΞ πριν μεταβεί στην Μέση Ανατολή.
Αυτή την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δέχεται στην αρχιεπισκοπή το υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με σκοπό την ενημέρωσή του αλλά και την κατά το δυνατόν καθοδήγησή του αναφορικά με το πώς θα πρέπει να κινηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του στην Μέση Ανατολή (Συρία και Λίβανος) το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι σαφές πως η Αθήνα μετά τον διορισμό Έλληνα Ειδικού Διαμεσολαβητή για το Μεσανατολικό και την θετική υποδοχή που είχε η Ελληνική πρωτοβουλία τόσο από τους Παλαιστινίους όσο και από τους Ισραηλινούς προχωράει με γοργά βήματα στην διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών όπου θα διευκολύνουν το έργο της. Η κίνηση για την «ενημέρωση» του προκαθήμενου της Ελλαδικής εκκλησίας πριν το ταξίδι του στην περιοχή κρίνεται ως εύστοχη, έξυπνη αλλά και αυτονόητη, δεδομένου του  γεγονότος πως ο Έλληνας ιεράρχης έχει αυξημένα ερείσματα στην περιοχή τόσο λόγο ιστορικών και πολιτισμικών παραδόσεων του Ελληνισμού, όσο και των σημερινών πραγματικοτήτων.

Η «εμπλοκή» του Μακαριότατου στην… διαμεσολαβητική διαδικασία δεν ξεκινάει σήμερα. Υπενθυμίζεται πως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ και υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα με τον Α. Λίμπερμαν να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, και τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών. Ευχαρίστησε δε τον Μακαριότατο για την υποδοχή και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του. Ας σημειωθεί πως κατά τις δηλώσεις του ο Μακαριότατος υπογράμμισε πως συζήτησε με τον προσκεκλημένο του «τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» καθώς και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν και με τα ζητήματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ποιο συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μετά την συνάντηση με τον Α. Λίμπερμαν δήλωσε: «Δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς πάνω στο μεγάλο θέμα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ, να υπομνήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προστασία, την αγάπη, τη φροντίδα προς το Πατριαρχείο μας, τον Πατριάρχη και τα μέλη της Αδελφότητος που βρίσκονται στη χώρα αυτή, να υπογραμμίσουμε την σε δύσκολες ώρες συνεργασία και προσφορά του ελληνικού λαού προς τον ισραηλιτικό λαό στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και επίσης να υπογραμμίσουμε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους φάνηκε αυτή η αγάπη. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, διότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή υπάρχει ανάγκη συνεργασίας των λαών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των πνευματικών ηγετών των θρησκειών που υπάρχουν σε αυτό το χώρο, που πρέπει με τον δικό τους τρόπο να στηρίξουν αυτή τη συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης που είναι ένα αγαθό που πολλοί το λαχταρούν και εργάζονται γι' αυτό. Για την ειρήνη που πρέπει να βασιλεύσει ανάμεσα στους ανθρώπους».

Από την πλευρά του ο  Ισραηλινός επίσημος τόνισε: «Ήρθα εδώ  αμέσως μετά την επίσκεψή μου στο εβραϊκό μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα που είδαμε στο εβραϊκό μουσείο ήταν ταυτότητες τις οποίες επέδωσαν Έλληνες κληρικοί σε Έλληνες Εβραίους για να τους προστατεύσουν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Χάρη σε αυτές τις ταυτότητες πάρα πολλοί Εβραίοι μπόρεσαν να σωθούν. Είναι σαφές ότι οι κληρικοί αυτοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους δίνοντας τις ταυτότητες για τη σωτηρία των Ελλήνων Εβραίων, δεδομένου ότι αν αυτό γινόταν αντιληπτό θα ετίθετο και η δική τους ζωή σε κίνδυνο. Μιλήσαμε γι' αυτή τη συνεργασία η οποία είναι σε πολιτικό επίπεδο και πρέπει επίσης να συνεχιστεί και σε πνευματικό επίπεδο. Η συνύπαρξη πολλών θρησκειών στη χώρα μας δεν είναι εύκολη, αλλά κάνουμε ότι είναι δυνατόν να την υποστηρίξουμε και να την προασπίσουμε. Το μήνυμα του Μακαριότατου για θρησκευτική συνεργασία και για πνευματική ανάταση είναι μήνυμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα τις μέρες που διανύουμε».

Πηγή:http://www.defencepoint.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: