Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Α. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΑ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ NATURA. ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ

Η συμβιβαστική πρόταση της υπουργού περιβάλλοντος για τα 4 στρέμματα που προέκυψε μετά από την αντίδραση πολλών βουλευτών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Αποτελεί πλέον δέσμευση, δεν είναι απλά πρόταση και δεν χρειάζονται ούτε ηρωικές πράξεις, ούτε ισχυρές παρεμβάσεις για να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στις περιοχές NATURA.
Και φυσικά καλύπτει για πάντα τα σημερινά τεμάχια των 4 στρεμμάτων που είναι “ενιαία” ή τεμαχισμένα ....
μέχρι την ψήφιση του νόμου, ανεξάρτητα από την μεταβολή ιδιοκτησίας τους.
Παραμένει όμως το ζήτημα των σημερινών παρεκκλίσεων δηλαδή της αρτιότητας τεμαχίων κάτω από 4 στρέμματα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως είναι η επαφή με χαρακτηρισμένο δρόμο ή η θέση του εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού. Το ζήτημα αυτό είναι εξίσου σοβαρό και εκεί χρειάζονται έντονες πιέσεις ή ισχυρές παρεμβάσεις. Ανησυχητικό είναι ότι ο συμπατριώτης μας πρόεδρος της επιτροπής αποφεύγει να μιλήσει για τις παρεκκλίσεις, ενώ μίλησε για τα 4 στρέμματα, αφού διασφάλισε την υποχώρηση της υπουργού.
Όσον αφορά το ζήτημα της κατάτμησης, έχω εκφράσει ήδη την άποψη για όριο κατάτμησης στα 6 ή το πολύ στα 8 στρέμματα. Βέβαια η αύξηση του ορίου κατάτμησης περιορίζει τις εργολαβικές υπερβάσεις στους άτυπους οικισμούς και μπορεί να θεωρηθεί θετικό μέτρο, αφού δεν θίγει τις μικρές ιδιοκτησίες. Άλλωστε μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη από οποιονδήποτε που μπορεί να κατατμήσει την ιδιοκτησία του σε τεμάχια 4 στρεμμάτων, μέχρι την ψήφιση του νόμου, χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας.
Ζητώ και πάλι, από όσους μπορούν και θέλουν να προσπαθήσουμε μαζί για τη μείωση του ορίου κατάτμησης αλλά κυρίως για τη διατήρηση της αρτιότητας των σημερινών παρεκκλίσεων.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

                                                         ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: