Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με απάλειψη σημαντικών διατάξεων, μετά τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες που διατυπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο κείμενο που αναρτήθηκε σε σχέση με αυτό που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο απουσιάζουν οι ποινές φυλάκισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η μη καταβολή του Φ.Π.Α. σε διαρκές αδίκημα, ενώ άλλαξε .....
και το περιεχόμενο του άρθρου για το φορολογικό εισαγγελέα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την μετατροπή από στιγμιαίο σε διαρκές αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που ισχύσει η άποψη του δεν θα μπορεί να επιβληθεί η διαδικασία του αυτόφωρου εάν διαπιστώνεται από έλεγχο το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ αλλά σε προγενέστερο χρόνο.

Επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις τόσο σε ότι αφορά τη λέξη "γενικός" στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση θέσης γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος καθώς και στη διάταξη που αφορούσε τις συγκεκριμένες ποινές φυλάκισης για τη μη απόδοση βεβαιωμένων φόρων προς το δημόσιο.

Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης έως και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.

Στο διάστημα αυτό αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιήθηκαν ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που αυτές θα έχουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:

1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος "γενικός" και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.

2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως "διαρκές" και σημειώνεται πλέον ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη".

Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.

Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.
ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: