Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στη Θεσσαλονίκη 50 μετανάστες φιλοξενούνται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου, όπου έχει αφαιρεθεί η επίπλωση και έχουν τοποθετηθεί στρώματα στο δάπεδο για τη διαμονή τους.Απεργία πείνας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πραγματοποιούν από χθες 287 μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών στην Ελλάδα "χωρίς προϋποθέσεις και ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα με τους έλληνες εργαζόμενους". Οι 50 απεργοί της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, ενώ οι 237 της Αθήνας έχουν καταλύσει στο παλαιό κτίριο της Νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι περισσότεροι μετανάστες-απεργοί πείνας συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα από την Κρήτη αλλά και από άλλες περιοχές ...
όπως ο Βόλος και η Πάτρα, όπου εδώ και χρόνια ζουν χωρίς νόμιμα δικαιώματα. Πρόκειται για νεαρούς άνδρες που ήρθαν στην Ελλάδα κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής “διωγμένοι, όπως δηλώνουν, από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τις δικτατορίες” και εργάζονται συνήθως σε αγροτικές δουλειές ή στις κατασκευές υπό το γνωστό καθεστώς της μαύρης αδήλωτης εργασίας.
Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούνται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΘ), όπου έχει αφαιρεθεί η επίπλωση και έχουν τοποθετηθεί στρώματα στο δάπεδο για τη διαμονή τους και έχουν ληφθεί πρόνοιες για θέρμανση και υγειονομικές πρώτες ανάγκες. Όπως τόνισε στη “Μ” ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης, “φιλοξενούνται και δεν παρακωλύουν καμία λειτουργία του ΕΚΘ. Είναι άνθρωποι που διαμαρτύρονται και διεκδικούν και εμείς ως συνδικαλιστική οργάνωση σεβόμαστε τον αγώνα τους”.
Χθες εκπρόσωποι των μεταναστών έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και αναφέρθηκαν στους στόχους της μαζικής απεργίας πείνας, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι ανάλογη συνέντευξη Τύπου θα παραχωρηθεί στο ΕΚΘ από εκπροσώπους των μεταναστών και των οργανώσεων αλληλεγγύης.
“Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας, για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας”, τόνισαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν νόμιμα δικαιώματα μέχρι τέλους.

“Πέρα από κάθε ανοχή”

Στην Αθήνα το θέμα της κατάληψης του παλαιού κτιρίου της Νομικής σχολής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Η Κοσμητεία της σχολής αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του κτιρίου μέχρι και την Παρασκευή ως μέτρο κατά της απεργίας πείνας των μεταναστών. Παράλληλα κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς το πανεπιστήμιο “δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων”. Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου έκανε λόγο για “κατάφωρη παραβίαση του ασύλου” και υπογραμμίζει ότι η πολιτεία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά “αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη”.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μέσω των υπουργών της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει αιτήματα μαζικής νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών, ενώ κάλεσε τις πρυτανικές και δικαστικές αρχές να παρέμβουν. “Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής”, υπογράμμισε σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο. Το δε υπουργείο Εσωτερικών διαμήνυσε ότι "δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα".
Όσο για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την πίεση κομμάτων που ζητούν εκκένωση της Νομικής, πέταξε το μπαλάκι στις πρυτανικές αρχές. “Η προστασία του ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

Πυρά της αντιπολίτευσης

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Νάκος, αφού χαρακτήρισε τη χώρα "ξέφραγο αμπέλι", κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί καθώς “το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας”, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκου ζήτησε από την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές “να εφαρμόσουν άμεσα τον νόμο, απομακρύνοντας τους καταληψίες από τους χώρους του πανεπιστημίου Αθηνών και ελέγχοντας το νόμιμο της παραμονής τους στη χώρα”.
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι “η ενέργεια της εγκατάστασης των μεταναστών στη Νομική δεν εξυπηρετεί τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά αντίθετα τους εκθέτει, ενώ παράλληλα πλήττει τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου”.
Την άμεση εκκένωση της Νομικής ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ενώ σε ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές Αθ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών.
Η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτήρισε αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια την εγκατάσταση μεταναστών στη Νομική καθώς θα προκαλέσει την αναθέρμανση των συντηρητικών ανακλαστικών και την με αρνητικό τρόπο επαναφορά του ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ παρατήρησε ότι η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του πανεπιστημίου δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία και ελήφθη κατόπιν απόφασης του δ.σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής. Επίσης ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων της Νομικής δήλωσε την αλληλεγγύη του στους μετανάστες.


“Να εφαρμοστούν οι νόμοι”


Στο θέμα παρενέβη χθες και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο περιθώριο της χθεσινής δεξίωσης στο προεδρικό μέγαρο δόθηκε προς τιμή του Διπλωματικού Σώματος, τόνισε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να καταλυθεί και πως επιβάλλεται να εφαρμοστούν οι νόμοι. Τα της παρέμβασης του πρωθυπουργού μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή “να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες” για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες.

Στο περιθώριο της ίδιας δεξίωσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο άσυλο τονίζοντας ότι “σήμερα όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί”.
MAKTHESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: