Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ..ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!!

Αδειες για παιχνιδομηχανές (φρουτάκια) και για διαδικτυακό στοίχημα και   περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Αδειες για  φρουτάκια  και διαδικτυακό  στοίχημα
Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και η αναθεώρηση του πλαισίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι  η ρύθμιση της σχετικής αγοράς με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ....
και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιγνίων.
Επίσης η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).
Φρουτάκια
Συνολικά θα αδειοδοτηθούν 30.000 μηχανήματα, εκ των οποίων τα 5.000 θα διανεμηθούν σε 1000 άδειες ενώ τα 25.000 σε 4-10 άδειες.
Ειδικότερα, προκηρύσσονται 4-10 άδειες  ευρείας κλίμακας για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα. Η προκήρυξη αυτή αφορά σε 25.000 παιγνιομηχανήματα.
Οι αδειοδοτήσεις γίνονται με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργείται από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κάθε ανάδοχος δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία άδεια.
Στην προκήρυξη θα καθορίζονται  ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών η ελάχιστη τιμή εκκίνησης του τιμήματος, ο τρόπος γεωγραφικής διασποράς των παιγνιομηχανημάτων και οι απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων. Η άδεια ισχύει δέκα  έτη από την κατακύρωση.
Ευρείας κλίμακας κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι ΑΕ με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.
Επίσης  προκηρύσσει από χίλιες (1.000) έως και πέντε χιλιάδες (5.000) άδειες περιορισμένης κλίμακας, που αντιστοιχούν σε ένα (1) έως και πέντε (5) παιγνιομηχανήματα, για συνολικό αριθμό 5.000 παιγνιομηχανημάτων.
Με την προκήρυξη καθορίζονται μεταξύ άλλων η ελάχιστη τιμή εκκίνησης, οι προϋποθέσεις για τους χώρους διεξαγωγής, ο μέγιστος αριθμό παιγνιομηχανημάτων ανά γεωγραφική μονάδα και οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων τους. Ο ανάδοχος άδειας ευρείας κλίμακας απαγορεύεται να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε διαγωνισμό για άδεια περιορισμένης κλίμακας, όπως ειδικότερα ορίζεται με την προκήρυξη.
  • Το τίμημα για κάθε  άδεια ευρείας ή περιορισμένης κλίμακας καταβάλλεται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) με την έκδοσή της, το δε υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%) σταδιακά, όπως ορίζεται ειδικότερα στην προκήρυξη. Τουλάχιστον ένα έτος πριν τη λήξη ισχύος κάθε άδειας, ο κάτοχος της άδειας μπορεί με αίτησή του προς την Ε.Ε.Ε.Π. να ζητά τη χρονική επέκτασή της για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, με τους ίδιους όρους, αλλά με νέο τίμημα.
  • Νέες άδειες δεν μπορούν να προκηρυχθούν αν δεν παρέλθει δεκαετία από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
  • Οι άδειες είναι προσωπικές και αμεταβίβαστες. Ο κάτοχος άδειας ευρείας κλίμακας μπορεί να παραχωρεί σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος το δικαίωμα εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανημάτων. Η παραχώρηση του προηγουμένου εδαφίου δεν μπορεί να γίνει υπέρ άλλου κατόχου αδείας. Με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις με τους οποίους διενεργείται η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των παιγνιομηχανημάτων.
 Διαδίκτυο
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προκηρύσσονται 15 έως 50 άδειες διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Οι άδειες χορηγούνται ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.          
Για την χορήγηση της άδειας καταβάλλονται:
  • το τίμημα της άδειας,
  • η εγγύηση καλής εκτέλεσης των όρων της άδειας,
  • προκαταβολή ποσού έναντι του περιοδικού τέλους και 
  • προκαταβολή έναντι του φόρου εισοδήματος
Κανείς  δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία άδεια ενώ οι  άδειες είναι προσωπικές και αμεταβίβαστες. Η άδεια διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου έχει διάρκεια πέντε (5) έτη και περιλαμβάνει όρους, υπό τους οποίους ασκείται η δραστηριότητα για την οποία εκδίδεται.
Ο ανάδοχος υποχρεούται να έχει καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κ.Φ.Ε. Οι ιστότοποι στους οποίους διενεργούνται τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου έχουν υποχρεωτικά ονομασία με κατάληξη «.gr».
Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα
Για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από τηλεοπτικά μέσα, στα οποία οι παίκτες συμμετέχουν είτε αυτοπροσώπως, είτε με τηλεφωνική συμμετοχή, είτε με συμμετοχή μέσω του διαδικτύου, απαιτείται ειδική άδεια η οποία χορηγείται από την Ε.Ε.Ε.Π., μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.).
Η άδεια περιλαμβάνει τους όρους διεξαγωγής των παιγνίων αυτών, οι οποίοι καθορίζονται κατά περίπτωση για κάθε εγκρινόμενο παίγνιο ή κατηγορία παιγνίων.
Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται επί του κύκλου εργασιών του κατόχου της άδειας ή του φορέα εκμετάλλευσης της άδειας, στα διεξαγόμενα τεχνικά-ψυχαγωγικά και τυχερά παίγνια με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου, και ανέρχεται σε έξη τοις εκατό (6%).
Η συμμετοχή αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο και πάντως όχι αργότερα από τις 16 Ιανουαρίου, 16 Απριλίου, 16 Ιουλίου και τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.
ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: