Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών που ιδρύθηκε και λειτούργησε στις Σέρρες ως Νομαρχιακή μη κερδοσκοπική επιχείρηση, κοινής ωφέλειας - ιδιωτικού δικαίου πρέπει να οργανωθεί πλέον σε νέα βάση στο πλαίσιο της νέας δομής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Μέτωπο Ανάπτυξης» βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης κατά τη τακτική ....
συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, με αφορμή τον ορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών & Πολιτικής Προστασίας (Κ.Κ.Κ. & Π. Πρ.) της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. 
            Τόσο οι τομείς δραστηριοποίησης, όσο και η οργανωτική δομή του Κέντρου πρέπει να μετεξελιχθούν ριζικά, τόνισε ο κ. Μπόλαρης, καθώς η ενασχόληση με τα έντομα και τα νερά είναι περιοριστική. Η αποστολή ενός τέτοιου Κέντρου, στο πλαίσιο της διευρυμένης γεωγραφικής εφαρμογής και των αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρεια,  δεν μπορεί να είναι μόνο η χαρτογράφηση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών και η καταπολέμησή τους με μεθόδους αδιακρίτως της περιοχής εφαρμογής. Οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στο αστικό περιβάλλον από το φυσικό και το αγροτικό και η προστασία υδάτων και υγροβιότοπων, επιβάλλει για το Κέντρο μια νέα δομή που θα ανταποκρίνεται στις επιστημονικές απαιτήσεις της αποστολής που καλείται να επιτελέσει. Οι πολλαπλοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν τα διαφορετικά οικοσυστήματα διαφοροποιούν, είπε ο κ. Μπόλαρης, και τη στρατηγική ελέγχου των εντόμων. Αν δεν θέλουμε να βιώσουμε προβλήματα εισδοχής των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται αδιακρίτως στην τροφική αλυσίδα, θα πρέπει να εντάξουμε τη λειτουργία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών σε μια λογική που προσιδιάζει σε ερευνητικό φορέα. Στόχος δεν είναι μόνο ο περιορισμός της όχλησης αλλά και η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος. Μόνον έτσι μπορούμε να προσδοκούμε αποτελεσματική λειτουργία σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και εφαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: