Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ-ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ-ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΙΑ

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο συναντήθηκαν οι βουλευτές Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης και Γιώργος Βαγιωνάς.
Στη συνάντηση κλήθηκε να μετέχει και ο βουλευτής Άγγελος Τζέκης που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Συζητήθηκαν τρία θέματα.
1. Το πρόβλημα της αποζημίωσης των βερικοπαραγωγών της Πορταριάς για την παγωνιά του 2009.
Αφού αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ...
προτάθηκε από τους βουλευτές να αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν. Ο Υπουργός δήλωσε ότι ξανάνοιξε το θέμα και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ καταβάλλεται προσπάθεια επίλυσής του.
2. Η αναγκαιότητα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Επισημάνθηκαν ατέλειες και αστοχίες στην εφαρμογή του κανονισμού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των βερίκοκων, λόγω των μετεωρολογικών μεταβολών και της μετατόπισης του χρόνου ανθοφορίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει σχετική πρόβλεψη στην προωθούμενη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
3. Το μέγα ζήτημα της πιστοποίησης της πράσινης ελιάς και του αγουρέλαιου Χαλκιδικής με την κατοχύρωσή τους ως Π.Ο.Π.
Οι βουλευτές ενημέρωσαν τον Υπουργό και τον Υφυπουργό για την εξέλιξη της προσπάθειας από το 2004 και το πρόβλημα που προέκυψε με την ένσταση μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η ένσταση δεν προέρχεται ουσιαστικά από τον Καναδά αλλά από εγχώρια οικονομικά συμφέροντα και ζητήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση της κατοχύρωσης της ελιάς Χαλκιδικής ως Π.Ο.Π.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποδέχθηκε πλήρως τις απόψεις των βουλευτών και έδωσε εντολή σε στελέχη του Υπουργείου να ασχοληθούν εντατικά με το ζήτημα.
Σήμερα ο κ.Σκανδαλίδης θα παρουσιάσει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον “αγροτικό Καλλικράτη” που προβλέπει υποχρεωτικές συνενώσεις συνεταιρισμών και ενώσεων.

απο το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΑΡΓΥΡΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: