Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Καταγράφηκαν 37 σοβαρά κρούσματα και έξι θάνατοι πανελλαδικά. Διερευνάται ο θάνατος 44χρονου στη Θεσσαλονίκη.
 Πληθαίνουν καθημερινά στη χώρα μας τα θανατηφόρα κρούσματα από τη νέα γρίπη. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τα έξι, μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο κορίτσι. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε...... ο θάνατος και ενός 44χρονου, ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” με συμπτώματα γρίπης, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένονται σήμερα.
Όπως δήλωσε στη “Μ” ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Τσιτουρίδης, ο άτυχος άνδρας, που δεν είχε επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό, είχε υψηλό πυρετό και περιπλανιόταν επί έξι ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Τελικά το περασμένο Σάββατο πήγε στο “Γ. Γεννηματάς”, το οποίο εφημέρευε, και εισήχθη αμέσως στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η κατάστασή του ήταν πολύ άσχημη, με αποτέλεσμα να καταλήξει τα ξημερώματα της Κυριακής.
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ένας 60χρονος με νέα γρίπη, ο οποίος επίσης δεν έχει επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, επί τέσσερις ημέρες νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του “Γ. Γεννηματάς”, αλλά η κατάστασή του δεν παρουσίασε βελτίωση, οπότε οι γιατροί τον διασωλήνωσαν και από το περασμένο Σάββατο νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η Ελλάδα έχει εισέλθει στην αναμενόμενη εποχική δραστηριότητα της γρίπης, ενώ το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά, είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, έως χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 37 σοβαρά κρούσματα της νέας γρίπης που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και έξι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από γρίπη. Η εικόνα αυτή είναι αναμενόμενη για την εποχική γρίπη, και το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακολουθεί την εξέλιξή της.

Τι να προσέχουμε

Ως κύρια μέτρα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης συστήνονται τα κατωτέρω:
  • Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
  • Η σωστή χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών.
  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: