Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ...ΚΑΙ "ΛΑΠΤΟΠΣ" ΦΕΡΟΝΤΑΣ..

Από χθες το μεσημέρι κλιμάκια του ΣΔΟΕ κυκλοφορούν στην αγορά και με φορητά λαπ τοπς που διαθέτουν κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εμπόρους κι επιχειρήσεις. Ο στόχος προφανής: η πάταξη της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα από τα σκέλη της επιχείρησης ξεκαθαρίσματος που θα αναληφθεί με περισσότερο εντατικό τρόπο προσεχώς, αφού πρόθεση του οικονομικού επιτελείου....
είναι να ξεκινήσει καλά τη χρονιά από πλευράς εσόδων και να μην κάνει ό,τι έκανε πέρυσι: να "κυνηγάει" δηλαδή την υστέρηση που δημιουργήθηκε στο πρώτο εξάμηνο.

Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη εξήγηση του φαινομένου. Ως γνωστόν, σήμερα περνάει από το υπουργικό συμβούλιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κι όπως είναι φυσικό από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κάνουν, από τώρα, μια επίδειξη δύναμης κι αποφασιστικότητας. Το νέο νομοσχέδιο θα φέρει αρκετές καινοτομίες στο χώρο, όπως, για παράδειγμα, αυτή της δημοσίευσης των στοιχείων όλων όσων χρωστούν στο δημόσιο (με στοιχεία διαπόμπευσής τους;), αλλά και τα κριτήρια που θα θεσπιστούν προκειμένου να αποδεικνύεται αν μια οφειλή προς το κράτος είναι εισπράξιμη ή όχι. Κι έτσι να μπει ένα τέλος στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί χαριστικών διαγραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: