Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συναγερμός από θάνατο νεογνού

Κλειστή θα παραμείνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, μετά το θάνατο ενός βρέφους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, την Τρίτη.
Το βρέφος νοσηλευόταν στη μονάδα περίπου τρεις εβδομάδες όταν....
προσβλήθηκε από το ανθεκτικό μικρόβιο ακινετοβακτηρίδιο.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός γιατί στη μονάδα νοσηλεύονταν 30 παιδιά. Έκλεισε την αμέσως επόμενη ημέρα και γίνονται διαδικασίες απολύμανσης.

 

Το μικρόβιο εντοπίστηκε σε 12 ακόμα νεογνά που νοσηλεύονταν στη μονάδα, τα οποία όμως δεν νοσούν και δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής.

 

Ο φόβος των γιατρών σε όλες τις εντατικές είναι οι ενδονοσοκομειακές ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εμφανίζονται ανθεκτικά μικρόβια σε μεγαλύτερη συχνότητα απ' ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και η έλλειψη υποδομών, δηλαδή προσωπικού είναι ο κύριος λόγος της ανθεκτικότητας των μικροβίων στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί.

 

Η εντατική νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σύμφωνα με το διευθυντή της, λειτουργεί με 130% πληρότητα. Ο κίνδυνος μετάδοσης των μικροβίων αυξάνεται όταν ένας νοσηλευτής εποπτεύει πολλούς ασθενείς.

Η κλινική αναμένεται να ανοίξει και πάλι την επόμενη εβδομάδα ενώ όσα παιδιά γεννιούνται στο νοσοκομείο και χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται στις νεογνολογικές του Ιπποκρατείου.
mega

Δεν υπάρχουν σχόλια: