Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ NATURA

Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης για την αρτιότητα στις Natura περιοχές παρουσιάζει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αφού θα έχει συνεδριάσει νωρίτερα με διευρυμένη σύνθεση ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός .....
Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το ν.σ. για την βιοποικιλότητα.    
Μετά τις κοινοβουλευτικές «φωνές» της περασμένης εβδομάδας και τις διαφωνίες που προκάλεσαν οι όροι δόμησης στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, χθες έγινε μια πρώτη επαφή εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ της υπουργού και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέος γύρος αντιπαραθέσεων. 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τόνοι στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν πέσει, όχι όμως και οι πιέσεις και ότι η ρύθμιση «κλειδώνει» στην κατεύθυνση να μην θιχτούν υφιστάμενα δικαιώματα μικροϊδιοκτητών. 


Δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόνοια ή μεταβατικές διατάξεις και για όσους χρειάζεται με τα νέα μέτρα να τρέξουν άμεσα στις πολεοδομίες για να εκδώσουν οικοδομική άδεια. 


Η ρύθμιση της υπουργού θα προβλέπει: 


- την δυνατότητα δόμησης εσαεί σε γήπεδα 4 στρεμμάτων που αποκτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου. Μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα ισχύσει με οικόπεδα που σήμερα είναι κάτω από 4 στρέμματα και που έως τώρα χτίζονταν με τον κανόνα των παρεκκλίσεων. 


Εάν ισχύσει ο νόμος, που θέλει την κατάργησή τους, τότε οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να τρέξουν το συντομότερο δυνατό να εκδώσουν οικοδομική άδεια,  διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα δόμησης. 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συνάντηση που έγινε χθες με τους βουλευτές το θέμα συζητήθηκε και η υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την τελική πρόταση σήμερα. 


Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα αυτό σε πολίτες που έχουν αγοράσει οικόπεδα των 2 στρεμμάτων για να χτίσουν, όμως αυτό ερμηνεύεται με δόμηση κατά παρέκκλιση που η κ. Μπιρμπίλη θέλει να σταματήσει.
 
- σε όλα τα οικόπεδα που θα αποκτηθούν μετά την  ψήφιση του νόμου, τα όρια αρτιότητας θα είναι στα 10 στρέμματα, πράγμα που σημαίνει ότι σε περιοχές Natura εκτός σχεδίου, η δόμηση κάτω από το όριο αυτό θα απαγορεύεται. Θα επιτρέπεται όμως ένα οικόπεδο 20 στρεμμάτων να κόβεται σε δύο δεκάρια. 

Στο πλαίσιο της ρύθμισης, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Bουλής .....
και Κώστας Καρτάλης θα ζητήσει να υπάρξουν βελτιώσεις και σε άλλα σημεία του νόμου, βάζοντας εμπόδια στους μεγαλοεπενδυτές. Ανάμεσα σε αυτά είναι να μην επιτραπεί η χωροθέτηση ΠΟΤΑ (Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) σε προστατευόμενες περιοχές. 


Οι ΠΟΤΑ (αντίστοιχη επένδυση έγινε από τον εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο στην Μεσσηνία) απαγορεύονταν στο νομοσχέδιο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά η αναφορά… χάθηκε στο δρόμο για τη Βουλή. 


Επιπλέον θα ζητήσει να μην «αδυνατίσει» η προστασία στους εθνικούς δρυμούς καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία εθνικών ή περιφερειακών πάρκων που όμως δεν έχουν το ίδιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: