Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ.

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Aργύρης Λαφαζάνης: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ
Η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που δεν με εξέπληξε γιατί την γνώριζα εδώ και δύο μήνες, δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Η αφύσικη κατάσταση κατοχής και εκμετάλλευσης του παγκόσμιας αξίας μνημείου από ιδιώτη έχει ως αφετηρία την απαράδεκτη σύμβαση παραχώρησης του Σπηλαίου το 1981 από την αποχωρούσα τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 Η τοπική κοινωνία, πέρα από κάποιες συγκυριακές συμμαχίες σκοπιμότητας, ποτέ δεν συναίνεσε.....
και δεν νομιμοποίησε την κατάσταση αυτή.
Η κοινότητα Πετραλώνων έδωσε σκληρές μάχες για την απελευθέρωση του Σπηλαίου, που σε αρκετές περιπτώσεις κατέληξαν σε δικαστική ταλαιπωρία τοπικών παραγόντων.
Η Πανεπιστημιακή κοινότητα αντιπαρατέθηκε στις αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές θεωρίες του κατόχου του Σπηλαίου και αρκετοί Πανεπιστημιακοί έμπλεξαν επίσης σε δικαστικές περιπέτειες.
Η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Τρίγλιας στην πρώτη περίοδό τους κράτησαν συνεπή στάση αντίθεσης και κατέβαλαν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.
Ο ΕΟΤ πιεσμένος από τους τοπικούς φορείς κινήθηκε σε κάποιες περιόδους κατά των κατόχων του Σπηλαίου, όπως στην περίπτωση της εντολής προς τη ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε για να μην κινδυνεύσουν οι επισκέπτες.
Η κορύφωση της προσπάθειες επιστροφής του μνημείου στους φυσικούς διαχειριστές του, έγινε την τετραετία 2003-2006. Η συνεργασία της Νομαρχίας και του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού κατέληξε στην έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ.Βενιζέλο, τον Ιανουάριο του 2004. Οι κάτοχοι του Σπηλαίου κατόρθωσαν τότε να αναστείλουν την εφαρμογή του με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου Επικρατείας. Αυτή η προσωρινή διαταγή που εκδίδεται για 7 ημέρες ή έστω για 7 εβδομάδες διήρκεσε 7 χρόνια.
Το 2004 με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω. Η επιτροπή προχώρησε σε πλήθος πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση του μνημείου με κορύφωση την οργάνωση εκδήλωσης στην Τρίγλια. Στην ημερίδα που παρέστησαν όλοι οι τοπικοί φορείς, ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε τις σταθερές απόψεις του ενώ ο τότε γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ.Ζαχόπουλος απέστειλε χαιρετισμό όπου κυριολεκτικά δεν έλεγε τίποτε.
Οι ενέργειες και οι δηλώσεις μου ως Προέδρου της Επιτροπής αγώνα προκάλεσαν περισσότερα από 20 δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές εναντίον μου από τον κάτοχο του Σπηλαίου και από υποστηρικτές του. Ανάλογη επιβάρυνση σε δικαστήρια είχε και ο Δήμαρχος Τρίγλιας κ.Μήτσιου.
Οι επόμενες διοικήσεις Νομαρχίας και Δήμου απέφυγαν κάθε αντιπαράθεση και άφησαν σε στασιμότητα επί 4 χρόνια το ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικές οι επανειλημμένες δηλώσεις τους: ''Εμείς επιλέξαμε άλλη τακτική. Προτιμούμε το δημοκρατικό διάλογο και την πειθώ'' (!!!).
Τον Μάιο του 2009, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, πανηγυρικά και με πολλούς επαίνους για τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ.Σπηλιωτόπουλο, ανακοίνωσαν την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την πληρωμή των διαχειριστών του Υπουργείου Πολιτισμού από την Νομαρχία και το Δήμο. Μια ενέργεια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο που όμως ακόμη και αυτή δεν υλοποιήθηκε. Ακόμη η άρνηση της διοίκησης της Νομαρχίας να καλύψει τα έξοδα των σε βάρος μου δικαστηρίων δεν αποσκοπούσε μόνο στην οικονομική πίεση μου, αλλά έμμεσα ήταν ενέργεια στήριξης προς τους αντιδίκους μου.
Τώρα επιβραβεύονται οι ειλικρινείς αγώνες αλλά και μπαίνει τέλος σε υποκριτικές συμπεριφορές και υπόγειες συναλλαγές. Τώρα αποτελεί θράσος να μιλούν όσοι πολιτικοί παράγοντες σιώπησαν επί χρόνια για το ζήτημα.
Παραμένει βέβαια ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του Δήμου στην διαχείριση του Σπηλαίου αλλά και η οφειλόμενη απόδοση των εισπράξεων πολλών χρόνων προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα της κατοικίας του ιδιώτη σε έκταση 4 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στην ανθρωπολογική εταιρεία και μεταβιβάσθηκε στη συνέχεια στον ιδιώτη.
Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και η αποπομπή των κατόχων θα γίνει αμέσως μόλις επικυρωθεί και κοινοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: