Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Λίμπερμαν προς Βενιζέλο: Τα λέμε σε έξι εβδομάδες στο Ισραήλ…

Συνάντηση μίας ώρας είχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών ενώ η ισραηλινή πλευρά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως σε ενάμιση μήνα από σήμερα ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί το Ισραήλ.
Το Ελληνο-ισραηλινό γεωστρατηγικό «κρεσέντο» συνεχίστηκε και σήμερα με την επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου και συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατά την επίσκεψη έγινε μία εκτενής αναφορά στο επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών ενώ ο Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως «έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.»

Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Ε. Βενιζέλος «η κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες.» ενώ υπογράμμισε πως για την Ελλάδα είναι προτεραιότητα «η αποφυγή των εντάσεων και η ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ επίσης έχει πολύ σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και έχει μια γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και είναι πάντα έτοιμη να παίξει έναν θετικό εποικοδομητικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ιστορικά προβλήματα που όλοι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.»

Από την πλευρά του ο Α. Λίμπερμαν αφού για άλλη μία φορά ευχαρίστησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την αποστολή βοήθειας για την κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών στο Ισραήλ υπογράμμισε με νόημα πως «Απόλαυσα πραγματικά την πολύ εποικοδομητική μας συνεργασία μας και ανυπομονώ να σας δω στο Ισραήλ σε ενάμισι μήνα.»

Σε κάθε περίπτωση οι δύο υπουργοί ήταν λακωνικοί στην δημόσια τοποθέτησή τους, πως άλλωστε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού και οι δύο θα πρέπει να κρατήσουν κάποιες λεπτές πολιτικές ισορροπίες αλλά η σύμπνοια σε σημαντικά θέματα είναι εμφανής καθώς και περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων αφού σε λίγες εβδομάδες Ελληνική αντιπροσωπία θα βρεθεί στο Τελ-Αβίβ.

Πηγή: www.defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: