Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Βεστερβέλε: «Καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» για το Δίστομο

Αντίδραση του ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, στην υποβολή παρέμβασης από την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τα θύματα του Διστόμου.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει «κατανόηση» για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του σήμερα (13.01.11) αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» . Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. Όπως σημειώνει, «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους» .
«Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.
Ο κ. Βεστερβέλε, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ (12.01.11) από τον ΄Ελληνα υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια: