Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προβάλλουν έντονα κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης, παρά τα αρνητικά μηνύματα που φθάνουν, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από όλα τα υπουργικά γραφεία. Αν και οι κυριαρχούν οι κατηγορηματικές διαψεύσεις και οι συνεχείς επισημάνσεις, των κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πρόωρες εκλογές, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., υπό τον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαμαρά, δεν αποκλείουν......
ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία την προσεχή Άνοιξη.
Αν και η κυβέρνηση έχει μια σειρά ανοικτά θέματα, τα οποία πρέπει να προχωρήσει, με το μικρότερο δυνατόν κόστος, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά έχει παγιωθεί πλέον για τα καλά, η άποψη, ότι η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές. Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ.Αβραμόπουλος, σε συνομιλητές του, αναφέρεται στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ στις συζητήσεις που γίνονται στις συσκέψεις της Ρηγίλλης, έχουν επισημανθεί μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία αναφέρουν ότι αυξάνουν υπέρμετρα τις πιθανότητες για εκλογές.
Ποιες είναι μερικές από τις κινήσεις -επικοινωνιακές και πολιτικές- της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν στη Ρηγίλλης, που ενισχύουν την εικόνα της Ν.Δ. ότι προετοιμάζεται σκηνικό εκλογών;
* Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και η «έκρηξή» του για τις υπερπτήσεις ενώπιων του τουρκικού διπλωματικού και πολιτικού κατεστημένου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από Έλληνα πολιτικό στην Τουρκία.
* Οι πρωτοβουλίες για την κατασκευή φράκτη στον Έβρο για να αντιμετωπιστεί το κύμα λαθρομεταναστών
*Οι κυβερνητικές διαρροές για «σκούπα» λαθρομεταναστών από τις γειτονιές
*Η κινητικότητα του ΣΔΟΕ και η εντολή να υπάρξουν αποτελέσματα στους ελέγχους, ακόμα σε πολιτικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων.
*Η ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στις αναλύσεις που γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει επισημανθεί ακόμα και το ενδεχόμενο να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας, που έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, για να αντλήσει 85 δισ. ευρώ, αλλά και της Ελλάδας, η οποία είχε νωρίτερα συμφωνήσει την τριπλή χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με 110 δισ. ευρώ.
Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την επικήμυνση του δανείου, που πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά και η καταβολή -όπως προβλέπουν- της τέταρτης δόσης στην Ελλάδα, θα διαμορφώσουν το κατάλληλο επικοινωνιακό περιβάλλον για την κυβέρνηση, ώστε να επιχειρήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Επίσης, θέτουν προς αξιολόγηση το εσωκομματικό κλίμα που επικρατεί στο ΠαΣοΚ, τμήμα του οποίου αντιδρά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά και το μέτωπο των «πράσινων» συνδικαλιστών που έχουν σηκώσει μπαϊράκι με την κυβέρνηση. «Ακόμα δεν έχουν γίνει οι μεγάλες εκρήξεις. Οι βουλευτές είναι συγκρατημένοι. Οι συνδικαλιστές, αντιδρούν, αλλά δεν έχουν επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με το ΠαΣοΚ, αφού είναι σάρξ εκ της σαρκός του κόμματος», λέει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.
Για να αποφύγει ο κ. Παπανδρέου τη γενίκευση των αντιδράσεων και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη παράλυση του ΠαΣοΚ, λένε στη Ρηγίλλης, θα προσφύγει σε εκλογές, αφού θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τη λίστα και να ελέξγει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με τομεάρχες της Ν.Δ., ο κ. Παπανδρέου αντέχει ακόμα, όπως καταγράφηκε και από τα στοιχεία του προχθεσινού Βαρόμετρου (που έγινε για λογαριασμό του Σκάι) και διατηρεί ασφαλές προβάδισμα από τη Ν.Δ. Παρά το γεγονός ότι αναδεικνύεται διευρυνόμενη δυσφορία για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και ο κ. Παπανδρέου εμφανίζονται με απώλειες, αλλά δεν απειλούνται άμεσα από τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά.
Σε αυτό το κλίμα και με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να συζητούνται περισσότερο στη Ν.Δ. παρά στην κυβέρνηση, ο Γραμματέας Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης με εντολή του κ. Σαμαρά, έχει ζητήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση του «γαλάζιου» προγράμματος.
Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα είναι να ανοίξει η ατζέντα της Ν.Δ. και να ξεφύγει από τη μονότονη συζήτηση περί οικονομίας και να στραφεί και σε άλλα θέματα. «Πρέπει να ανοίξουμε τη βεντάλια, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» λένε κορυφαία στελέχη και ήδη ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση και να ασκήσει αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: