Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΡΥΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ...

Της Νικολέτας Μπούκα

Με τα… μπουφάν εξέταζαν το πρωί της Τρίτης τους ασθενείς οι γιατροί του νοσοκομείου Πολυγύρου.
Αιτία ήταν η έλλειψη πετρελαίου, καθώς δεν πληρώθηκε εγκαίρως ο προμηθευτής, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση το νοσοκομείο, και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα και υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι και ασθενείς, οι χώροι του νοσηλευτικού ιδρύματος παρέμειναν παγωμένοι για τουλάχιστον τρεις ώρες δυσχεραίνοντας την ομαλή λειτουργία του, αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές αναγκάστηκαν να εξετάζουν τους ασθενείς φορώντας μπουφάν και κασκόλ, ενώ οι ασθενείς έπρεπε -έτσι κι αλλιώς- να… ξεντυθούν προκειμένου να υποβληθούν σε κάποια εξέταση......

“Το κρύο ήταν τσουχτερό και οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν κουκουλωμένοι. Και ο γιατρός μπορεί μεν να εξετάζει φορώντας το μπουφάν του, ο ασθενής όμως δεν γίνεται να υποβάλλεται σε εξέταση φορώντας τα ρούχα του!” δηλώνει στη “Μ” ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας.
Παράλληλα επισημαίνει ότι το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας της μη πληρωμής του προμηθευτή πετρελαίου του νοσοκομείου. Ήταν η πρώτη φορά που το νοσοκομείο έμεινε χωρίς θέρμανση εν μέσω ψύχους, σημειώνει.
“Δεν υπάρχουν χρήματα, και άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των προμηθευτών των νοσοκομείων. Παρόμοιο πρόβλημα είχε ανακύψει και το περασμένο καλοκαίρι με τα ασθενοφόρα της Χαλκιδικής, τα οποία κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς πετρέλαιο κίνησης. Φοβάμαι ότι ανάλογα φαινόμενα θα ξανασυμβούν”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Γεώργιος Σαντής παραδέχεται ότι το νοσοκομείο έμεινε για λίγες ώρες χωρίς θέρμανση, ωστόσο διευκρινίζει ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε άμεσα μετά από συνεννόηση με τον προμηθευτή πετρελαίου.
“Μείναμε χωρίς πετρέλαιο μόνο για λίγες ώρες, διότι καθυστέρησε να έρθει ο προμηθευτής μας, ο οποίος προέβαλε οικονομικούς λόγους. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο έχουμε χρήματα στο νοσοκομείο, ωστόσο η οικονομική μας υπηρεσία έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς ασχολείται με το κλείσιμο του έτους 2010 και με την απογραφή, τον απολογισμό και τους ισολογισμούς. Συνεπώς, υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση του χρηματικού εντάλματος για το πετρέλαιο θέρμανσης που προκάλεσε το περιστατικό αυτό”, εξηγεί ο κ. Σαντής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος προμηθευτής ενημερώθηκε ότι θα πληρωνόταν μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή για το 2010. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κονδύλιο για τη θέρμανση του νοσοκομείου Πολυγύρου και των πέντε κέντρων υγείας του νομού Χαλκιδικής, αλλά και για το πετρέλαιο κίνησης των ασθενοφόρων, φτάνει περίπου τις 250.000 ευρώ τον χρόνο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: