Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η διπλωματία της διγλωσσίας από τον Τσίπρα

.. σεμινάρια διπλωματίας
Κουβέντα για την πρόθεση ακύρωσης του Μνημονίου χθες το πρωί στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών... Καταγγελία του το βράδυ στην ομιλία της Ελευσίνας
Τη σταδιακή απαγκίστρωση του ΣΥΡΙΖΑ από την εικόνα του «μπουρλοτιέρη» της ευρωζώνης επιχειρεί, τουλάχιστον προς το εξωτερικό, ο επικεφαλής του κόμματος Αλ. Τσίπρας. Στόχος, να «πείσει» κυρίως τους ευρωπαίους εταίρους ότι το σχέδιό του δεν είναι σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά εξόδου από την κρίση.
Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την ήπια, διαλλακτική και ιδιαίτερα χαμηλών τόνων εικόνα που έδειξε ενώπιον πρεσβευτών και διπλωματικών επιτετραμμένων χωρών που μετέχουν στο G20, επανήλθε στη γνωστή εικόνα του «εσωτερικού» μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην Ελευσίνα. Παραδείγματος χάριν, ενώ χθες το πρωί στο Ζάππειο μιλώντας στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πρόθεση ακύρωσης του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, το βράδυ στην Ελευσίνα, όχι μόνο μίλησε, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, «όσοι θεσμικοί παράγοντες της ευρωζώνης σήμερα μάς απασχολούν με διακοπή του δανείου, αύριο θα διαπραγματευτούν μαζί μας».

«ΤΕΧΝΑΣΜΑ». Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «προεκλογικό τέχνασμα» και «παραπλανητική» η σύνδεση της ακύρωσης του Μνημονίου «με τη δήθεν διακοπή της δανειοδότησης της χώρας και την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων».
Και αποκάλυψε ένα κομμάτι του σκεπτικού, βάση του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει τη βεβαιότητα ότι η κατάργηση του Μνημονίου δεν σημαίνει τη διακοπή της χρηματοδότησης: «Επιχειρούν να βαφτίσουν ως δήθεν μονομερή ενέργεια την άσκηση του δημοκρατικού και αναφαίρετου δικαιώματος της Βουλής για ακύρωση του Μνημονίου. Ως δήθεν πρόκληση στους δανειστές. Που θα επισύρει την οργή τους και την αναστολή δανειοδότησης της χώρας. Κι αν συμβεί αυτό, δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Οτι οι δανειστές της χώρας θα γίνουν αυτόχειρες. Γιατί τα δάνεια δεν δίνονται για μισθούς και συντάξεις, αλλά για ν' αποπληρώνονται οι δανειστές. Αν οι δανειστές διέκοπταν τη δανειοδότηση, ποιον θα έβλαπταν; Πρώτα και κύρια τους εαυτούς τους».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν είναι «ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας», ούτε ήταν «προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ούτε όρος για τη συμμετοχή της σ' αυτήν». Μοναδικός όρος, όπως ανέφερε, είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, παραβλέποντας όμως να πει ότι σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να έχει έλλειμμα 3%.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ. Στην εκδήλωση με το G20 παρευρέθησαν δώδεκα πρεσβευτές, ενώ μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία προτίμησαν τη χαμηλόβαθμη εκπροσώπηση σε διπλωματικό επίπεδο. Ζωηρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η Αργεντινή, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, ενώ οι πρεσβευτές Ολλανδίας, Φινλανδίας και Δανίας ζήτησαν να μάθουν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας και ποια σημεία των δανειακών συμβάσεων θέλει να αλλάξει. Η Δανία ρώτησε και για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ μετά την πρόσφατη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα βγει από το ΝΑΤΟ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη φορά ο κ. Τσίπρας είπε πως «υπάρχει μια στρατηγική στόχευση για το μέλλον, όμως σήμερα προτεραιότητα είναι να σώσουμε τον λαό από τη φτώχεια και την πείνα κι όχι να δημιουργήσουμε νέες εστίες αντιπαράθεσης και αστάθειας».

ΕΝΤΑΣΗ. Η συζήτηση ζωήρεψε για τα διπλωματικά ειωθότα, όταν ο πρεσβευτής της Τουρκίας κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία στο θέμα του Κυπριακού - παρατήρηση την οποία ο κ. Τσίπρας «επέστρεψε» λέγοντας ότι αδιάλλακτη είναι η Τουρκία κι όχι η πλευρά Χριστόφια.
 Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4727695

Δεν υπάρχουν σχόλια: