Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό με στόχο την πρωτιά

Ψήφο για την πρωτιά ζήτησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Χίο, ενώ την ίδια στιγμή η στροφή προς τη ρεαλπολιτίκ γίνεται όλο και πιο εμφανής στην τελική ευθεία προς τις εκλογές
Το Στίγμα: άνθρακας ο θυσαυρός (βλ. Τσίπρας)
Ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», η οποία έχει ευθεία σύνδεση με την Κουμουνδούρου, υπογράμμισε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι «η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης είναι η επωφελέστερη στρατηγική και για τις δύο πλευρές, αφήνοντας στην άκρη εκφράσεις περί ακύρωσης και καταγγελίας του Μνημονίου.
Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου επιχειρεί να απαντήσει άμεσα σε επικρίσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα, τόσο για τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις κορυφαίων στελεχών της που έχουν ταχθεί υπέρ της δραχμής όσο και για το θέμα της ασφάλειας και φυσικά της οικονομίας.

Το σφυροκόπημα που έχει εξαπολύει κυρίως η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχει αναγκάσει στελέχη του κόμματος να μετατοπίζονται ολοένα προς περισσότερο ρεαλιστικές και λιγότερο «ακραίες αριστερές θέσεις» στα ευαίσθητα θέματα της δραχμής και της ασφάλειας. Για παράδειγμα, χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής της Β' Αθήνας, από τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα του Συνασπισμού, προσπάθησε να «απομονώσει» με ιδιαίτερα κομψό τρόπο τις απόψεις του επίσης ηγετικού στελέχους του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη περί δραχμής, λέγοντας (Βήμα fm) ότι «όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για προσωπικές, μειοψηφικές απόψεις. «Ομως δεν έχουμε κανένα σκοπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρ' ότι έχει μειοψηφικές θέσεις σε ορισμένα θέματα να τον στείλουμε σπίτι του. Ισα ίσα, τον θεωρούμε άξιο και χρήσιμο στέλεχος». Ομως, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδημούλης, «ο Παναγιώτης έχοντας αυτή την προσωπική άποψη δεν θα είναι ο άνθρωπος που θα εκφράζει την πολιτική μας στα θέματα της οικονομικής πολιτικής ή των σχέσεων με την Ευρώπη».
Ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει αύριο διακαναλική συνέντευξη στην οποία αναμένεται να εκπέμψει σαφές μήνυμα ότι έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, όχι εξόδου από το ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ήδη υπάρχει σχεδιασμός τόσο στην περίπτωση που το κόμμα τους καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση όσο κι αν αναδεχτεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει σχεδιάζει τις πρώτες κινήσεις της σε περίπτωση που έλθει πρώτο κόμμα.
Ετσι ετοιμάζονται τα τρία - τέσσερα νομοσχέδια αλλά και οι αλλαγές που θα εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας. Αυτά είναι, οι νόμοι της μετενέργειας, της μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Επίσης θα εξαγγελθεί η κατάργηση των συμβούλων στα υπουργεία και στις ΔΕΚΟ, η δημιουργία περιουσιολογίου από τα στελέχη που θα στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου από το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή θα ανακοινωθεί το περίφημο Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης που, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας, θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την κλιμάκωση του σχεδίου, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλ. Τσίπρας θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ενημερώσει τους εταίρους και θα ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση. «Η συζήτηση αυτή θα γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μονομερής ενέργεια από πλευρά της Ελλάδος που θα βάλει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Από εκεί αρχίζουν όλα» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. 
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4728578

Δεν υπάρχουν σχόλια: