Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται από τα μετόπισθεν

Το Στίγμα: Πολύ προσεκτικές και ασφαλείς κινήσεις !!
Ανεπαίσθητο είναι το άρωμα ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, καθώς τελικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος έβαλε στο νέο σχήμα μόλις δύο υπουργούς και τρεις υφυπουργούς - όλοι τεχνοκράτες - και μάλιστα εκτός της λίστας των λεγόμενων φαβορί. Οι επιλογές Βενιζέλου προκάλεσαν έκπληξη καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, ορίζοντας αμιγώς μη πολιτικά πρόσωπα, έδειξε ότι τελικώς επιθυμούσε και επεδίωξε την όσο το δυνατόν μικρότερη και πλέον «ανώδυνη» ανάμειξη του Κινήματος στην κυβέρνηση συνεργασίας.


ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι ο κ. Βενιζέλος άφησε τα υπουργεία που σχετίζονται με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών (Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Υποδομών) στη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι το κόμμα με τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη έχει την ευθύνη να διαχειριστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ενδεχομένως και να συγκρουστεί με τις συντεχνίες.
Παρασκηνιακά εκδηλώθηκαν ορισμένες αντιδράσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης και πρωτίστως για το γεγονός πως ο κ. Βενιζέλος δεν απέτρεψε τη συγκρότηση μιας «δεξιάς» κυβέρνησης που παραπέμπει μάλιστα στην κυβέρνηση Καραμανλή (π.χ. Στυλιανίδης, Βρούτσης, Δένδιας).
Στον αντίποδα, επιτελείς της Ιπποκράτους έλεγαν ότι δεν δόθηκε μάχη για το εύρος αλλά και την ουσία της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Το κόμμα διεκδίκησε και εκπροσωπείται σε παραγωγικά υπουργεία όπως το Περιβάλλοντος, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ναυτιλίας. Θύμιζαν, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτείνει μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση «υπερπολιτικά» - όπως ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει - πρόσωπα όπως η κ. Μενδώνη, ο κ. Στουρνάρας, αλλά και ο κ. Γιαννίτσης. Για τον Γιάννη Στουρνάρα φάνηκε ότι για λόγους ισορροπιών ο κ. Βενιζέλος δεν επέμεινε στην παραμονή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Γιώργος Ζανιάς έμεινε εκτός κυβέρνησης επειδή το επιθυμούσε. Ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι θα συμμετέχει στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο κ. Βενιζέλος. Σε ό,τι αφορά τον κ. Γιαννίτση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του προτάθηκε η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την τοποθέτηση της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά προέβαλε αντιστάσεις ο κ. Σαμαράς ο οποίος τελικώς τοποθέτησε στο συγκεκριμένο πόστο τον Κώστα Τζαβάρα.
Σύμφωνα με πηγή της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος προσήλθε στη συνάντηση με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου έχοντας μαζί του έναν κατάλογο 20 προσώπων οι οποίοι θεωρούνταν κατάλληλοι για διάφορες θέσεις.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. Πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την Αννα Διαμαντοπούλου η οποία φέρεται να αντέδρασε έντονα στην είσοδο του κ. Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας) στην κυβέρνηση, καθώς ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπήρξε από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συνεργάτες του Β. Βενιζέλου, χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται εσωκομματικές κινήσεις εναντίον της. Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν ότι επέμεινε η Δημοκρατική Αριστερά για το συγκεκριμένο πρόσωπο και συναίνεσε και ο κ. Σαμαράς.
Οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος απέφυγαν χθες οποιοδήποτε σχόλιο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, άλλα στελέχη ασκούσαν κριτική για το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε φιλικά του πρόσωπα και αναφέρονταν στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, στον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, αλλά και στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο, ο οποίος γνωρίζεται εδώ και δεκαετίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Πηγή:  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4731736

Δεν υπάρχουν σχόλια: