Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πρώτο τεστ Βρυξελλών σε 10 ημέρες

Ο Σαμαράς ετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής γνωρίζοντας ότι κάθε δήλωση ή παρέμβασή του θα μπει στο ευρωπαϊκό μικροσκόπιο
Το Στίγμα: Πρώτο κρας τεστ.
Για τον Αντώνη Σαμαρά η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 28-29 Ιουνίου θα αποτελέσει κρας τεστ, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα παρουσιαστεί ενώπιον της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. Τους περισσότερους αρχηγούς που θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι τούς γνωρίζει καλά από τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το κλίμα που θα συναντήσει, προεξοφλούν στο επιτελείο του ότι θα είναι ιδιαίτερα θετικό. Πίσω όμως από τα πλατιά χαμόγελα, τα συγχαρητήρια και τις δηλώσεις στήριξης ή συμπαράστασης, επίσης προεξοφλούν ότι στο ευρωπαϊκό μικροσκόπιο θα μπει κάθε δήλωση, κάθε αναφορά και κάθε παρέμβαση που θα γίνει από την πλευρά του.

«Από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε η φουρτούνα με το δημοψήφισμα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έδειχνε μετέωρο και αντιμετωπιζόταν από τις Βρυξέλλες ως λύση ανάγκης. Τώρα περιμένουν να εκπέμψουμε ξεκάθαρα μηνύματα σταθερότητας, να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι συνομιλητές τους στην Αθήνα ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο και δεν είναι προσωρινοί», σχολιάζουν εξ απορρήτων συνεργάτες του.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι η Σύνοδος των Βρυξελλών θα αποτελέσει ουσιαστικά και την αφετηρία για αλλαγές στη δανειακή σύμβαση - που θα προβληθεί ως έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης στο εσωτερικό και από τους εταίρους μας, πιθανότατα, ως προσπάθεια να διορθωθούν οι αστοχίες του Μνημονίου. Στο γαλάζιο επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το ζήτημα των τροποποιήσεων στη δανειακή σύμβαση θα τεθεί από άλλους πρωθυπουργούς, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου, και δεν θα χρειαστεί να το βάλει στην ατζέντα ο κ. Σαμαράς. Θα εξηγήσει ωστόσο, προβάλλοντας και την εικόνα που καταγράφηκε από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, ότι είναι αναγκαίο να στείλει και η Σύνοδος Κορυφής το μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη πως το Μνημόνιο επιδέχεται αλλαγές.
Η πρεμιέρα Σαμαρά στις Βρυξέλλες ήδη απασχολεί το επιτελείο του, σχεδόν στον ίδιο βαθμό που απασχολούν τους γαλάζιους αξιωματούχους οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. «Οι διεθνείς προβολείς θα παραμένουν στραμμένοι σε εμάς και την επόμενη εβδομάδα. Και είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να αξιοποιούμε θετικά για τη χώρα αυτή τη δημοσιότητα», αναφέρει στενός συνεργάτης του και προσθέτει ότι ακόμη και για τις αγορές είναι σημαντικό να στείλουν οι Βρυξέλλες ένα σήμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΩΝ. Από το πακέτο των δέκα αλλαγών στη δανειακή σύμβαση που παρουσίασε προεκλογικά η ΝΔ, στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι άμεσα μπορεί να προωθηθούν τουλάχιστον δύο: η δυνατότητα να καταβληθούν σε δόσεις οι φορολογικές επιβαρύνσεις της τελευταίας περιόδου από όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με την πρόβλεψη ότι το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπερβαίνει το 25% των εσόδων τους, και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που επηρεάζει σημαντικό τμήμα του τουριστικού πακέτου.
Για την προώθηση των δύο μέτρων προφανώς υπάρχει συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων, αλλά στη ΝΔ καταγραφούν θετικό κλίμα και από την πλευρά της τρόικας. Στις επιδιώξεις του κ. Σαμαρά, εξάλλου, θα είναι να ανάψουν οι Βρυξέλλες πράσινο φως και για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, τουλάχιστον κατά μία διετία (έως το 2016). Το αίτημα αυτό, άλλωστε, αποτελεί ακόμη ένα σημείο σύγκλισης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται και ένας κύκλος επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το κέντρο βάρους να πέφτει σε Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη. Η περιοδεία που βρίσκεται υπό εξέταση δεν περιορίζεται σε λόγους εθιμοτυπίας, αλλά αποσκοπεί να ενισχύσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα εισήλθε σε περίοδο πολιτικής σταθερότητας.
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4730898

Δεν υπάρχουν σχόλια: