Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Εστηναν» κυβέρνηση το δίωρο που νόμιζαν ότι ήταν πρώτοι

Το Στίγμα: Ακόμα δεν τον είδαμε ....
Το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Δημοκρατική Αριστερά τέθηκε επί τάπητος για περίπου ένα δίωρο στην Κουμουνδούρου, όσο υπήρχε έντονη η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Ενα σενάριο που «ευτυχώς κάηκε νωρίς», όπως παραδέχονταν στελέχη και από τις δύο πλευρές…
Σε αυτό το διάστημα εκφράστηκαν όλες οι πιθανές παράμετροι της συνεργασίας: από την απόλυτη συμφωνία μέχρι τα σημεία πιθανής διαφωνίας. Πολύ πριν καταλήξουν οι αριθμοί πάντως, είχε γίνει αντιληπτό ότι θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς το βασικό σημείο αντιπαράθεσης των κομμάτων, ο χειρισμός του Μνημονίου, θα ήταν και το μεγάλο αγκάθι.
«Φυσικά θα τα βρούμε με τη ΔΗΜΑΡ», τόνιζε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Φώτης ξέρει». Οταν όμως οι ερωτήσεις γίνονταν πιο συγκεκριμένες, τότε γινόταν εμφανές ότι το εγχείρημα θα είχε ρίσκο. «Κοίτα, εμείς θα πάμε στη Βουλή και θα καταγγείλουμε το Μνημόνιο. Είναι το πρώτο άρθρο στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή. Ακόμα και σε θερινό τμήμα, εμείς θα το καταψηφίσουμε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό. Και μετά θα καταργήσουμε τους περισσότερους από τους διακόσιους εφαρμοστικούς νόμους».
Το ερώτημα εάν η πράξη αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ δεν είχε απάντηση, καθώς υπήρχε εδραιωμένη πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ πως «η θέση της ΔΗΜΑΡ έχει έτσι κι αλλιώς πρόβλημα». Οπως τόνιζαν, «δεν μπορείς να μιλάς για κατάργηση των αντεργατικών και αντιμνημονιακών νόμων και ταυτόχρονα να πεις μετά ότι δεν ακυρώνεις το Μνημόνιο». Κι ακόμα, «αν μιλάς για σταδιακή απαγκίστρωση, τότε σημαίνει πως λες "ναι" στη συνέχιση της λιτότητας».
Μείζον θέμα στη δημιουργία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ πάντως, εκτός από τον χειρισμό του Μνημονίου, θα αποτελούσε και η αντίδραση των συνιστωσών, καθώς εκπρόσωποί τους τόνιζαν χθες ότι δεν μπορούν να δεχτούν κάτι λιγότερο «από την ακύρωση του Μνημονίου». Και υπερθεμάτιζαν ότι αυτή τη στάση θα τη δεχόταν τελικά και η ΔΗΜΑΡ. «Αλλιώς, τι; Θα μας ρίξει; Θα έπαιρνε την ευθύνη να μας ρίξει;», τόνιζαν τα ίδια στελέχη. 
 
Πηγή:http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4730595

Δεν υπάρχουν σχόλια: