Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Εναυσμα για την ανασύσταση του ΠαΣοΚ στη συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη

Οι σχέσεις του Ε. Βενιζέλου με κορυφαία στελέχη δοκιμάζονται

Το Στίγμα: Νέα αρχή.
Αν κάποιος έγραφε το σύγχρονο μυθιστότημα του ΠαΣοΚ το τρέχον κεφάλαιο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «ανεμοδαρμένα ύψη». Οι σχέσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου με τα κορυφαία στελέχη δοκιμάζονται με αφορμή τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση αλλά και τις επιλογές των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι ο κ. Α. Λοβέρδος αρνήθηκε να αναλάβει θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου παρότι του προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, καθώς όπως του εξήγησε από την Κυριακή των εκλογών διαφωνεί με την πολιτική στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δέχτηκε με το καλημέρα το πρώτο πλήγμα εξαιτίας της παραίτησης του κ. Β. Ράπανου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος, τη Δευτέρα το απόγευμα ανέμενε την πρόταση του κ. Αντ. Σαμαρά αλλά όπως έλεγε σε συνεργάτες του, η άποψη του είναι ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να έχει επαρκή γνώση του αντικειμένου, ικανότητα διαπραγμάτευσης και αποδοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η σύνθεση της κυβέρνησης πάντως δεν ενθουσιάζει ιδιαιτέρως κανέναν στο ΠαΣοΚ, και πολλά στελέχη θεωρούν ότι στο τέλος και η διαπραγμάτευση δεν θα προχωρήσει και θα υποστούν το πολιτικό κόστος μια τυχόν αποτυχίας. Ο κ. Βενιζέλος έχει εξηγήσει ότι δεν ήθελε από την πρώτη στιγμή να διαπραγματευτεί υπουργικούς θώκους σαν να μην έλαβε ποτέ το μήνυμα των εκλογών, ωστόσο σε επόμενη φάση δεν αποκλείει να έχει το κόμμα του πιο ισχυρή παρουσία στην κυβέρνηση.

Η θέση αυτή διχάζει τα κορυφαία στελέχη. Οι περισσότεροι αποδέχονται τη συλλογιστική του κ. Βενιζέλου, όμως υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι όλα θα κριθούν ως το τέλος Ιουλίου με την τρόικα και ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά τότε δεν θα υπάρχουν πολλά περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μηδενικό σημείο τη σχέση του κ. Βενιζέλου με τους κ.κ. Α. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Αλλά και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται αποστασιοποιημένη από τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι η στήριξη της επιλογής Παπαθεοδώρου αποτελεί μήνυμα ότι το ΠαΣοΚ δεν υπερασπίζεται τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.

Ο κ. Βενιζέλος μετέθεσε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ για την Τετάρτη το πρωί, και στην εισήγηση του προς τους βουλευτές αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των εκλογών και να δώσει το στίγμα του για την ανασύσταση του κόμματος.

Επίσης, αναμένεται να καθορίσει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παρ' ότι τα πρόσωπα αυτά θα αποτελέσουν προσωπικές επιλογές του προέδρου του ΠαΣοΚ, θεωρείται βέβαιο ότι κάποιο ρόλο θα παίξουν οι κ.κ Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Ρήγας, Ι. Μανιάτης και Φ. Σαχινίδης.
 
Πηγή:http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=464120&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: