Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Αντιδρά η Ιρλανδία μέγιστη ευκαιρία για την Ελλάδα… μπορεί;

Το Στίγμα: Ιδού η Ρόδος ...
Είμαστε αρκετά άξιοι ώστε να αρπάξουμε την ευκαιρία που ανοίγεται διάπλατα μπροστά μας ή θα εξακολουθήσουμε το παιχνίδι της μικροπολιτικής και της κομματικής καμαρίλας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων που στην παρούσα φάση σχετίζονται με την επιβίωση της χώρας; Μπορεί το πολιτικό σύστημα συντεταγμένο να διεκδικήσει με ορθολογισμό τα αυτονόητα που θα δώσουν ανάσα στην αγορά ή θα επιμείνουμε σε ανέξοδους λαϊκισμούς και μαξιμαλισμούς οι οποίοι νομοτελειακά θα οδηγήσουν τους επόμενους μήνες σε νέα στρατιά ανέργων;
Μπορούμε να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας ή θα συνεχίσουμε το ίδιο «τροπάριο» ότι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από εμάς; Κατάλαβε κανείς ότι στην Ισπανία Μνημόνιο δεν απαιτήθηκε διότι η κυβέρνηση Ραχόι είχε προβεί από μόνη της σε λήψη μέτρων ενώ στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικάντηδες υπουργού επέχαιραν διότι κορόιδευαν – αρχικά, διότι στη συνέχεια που το πήραν χαμπάρι οι συνέπειες ήταν σκληρές – την Τρόικα; Εδώ θα κριθεί το μέλλον μας.
Ας δούμε λοιπόν την είδηση:
Η συμφωνία για ένα ήπιο μνημόνιο μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να στηριχθεί ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος, προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Ιρλανδίας, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δικού της μνημονίου με στόχο την επίτευξη λιγότερο επαχθών όρων.
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, ο οποίος αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου, το Δουβλίνο εξέφρασε την βούλησή του να επαναδιαπραγματευθεί το δικό του μνημόνιο με στόχο «να επιτευχθεί συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας».
Η βοήθεια που έχει λάβει η Ιρλανδία για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, μετά την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας, έφτανε τα 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8%. Συμπληρωνόταν από σκληρά μέτρα λιτότητας, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και πρόβλεψη για αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: http://www.defence-point.gr/news/?p=49873

Δεν υπάρχουν σχόλια: