Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δέκα προτάσεις των εμπόρων για τη μείωση της φορολογίας

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δείξει αξιοπιστία, αναφέρει η ΕΣΕΕ

Το Στίγμα: Οι παραγωγικές τάξεις προτείνουν.
Την άμεση προώθηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με προτεραιότητα στους μικρομεσαίους ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η νέα Κυβέρνηση οφείλει στη Σύνοδο Κορυφής να δείξει ότι είναι αξιόπιστη, να πείσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε αυτό το χρόνο για να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο δράσης και να πετύχει μια ανακωχή των διαδικασιών αυστηρών ελέγχων της Τρόικας για την αποταμίευση των εκκρεμών ποσών και των προγραμματισμένων δόσεων. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 280.000 εμπορικά καταστήματα και απασχολούν 693.000 αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς εργαζόμενους,
Ο "φορολογικός δεκάλογος" των μικρομεσαίων του εμπορίου συνοψίζεται στα εξής:

1) Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις, αλλά και θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές.

2) Εξορθολογισμός κυρώσεων (πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων) και ισχύς αυτών και επί των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια με διεκδικήσεις 10 δις ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο εισπράττει μόνο το 7% όσων έχουν επιδικαστεί. Δραστική μείωση των παραβόλων και της προβεβαίωσης του φόρου για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και καθιέρωση ανεξάρτητου μηχανισμού διαιτητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

3) Άμεση τροποποίηση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης πράξεων της Διοίκησης με δεσμεύσεις λογαριασμών όψεως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

4) Αναθεώρηση των διατάξεων που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικροφειλέτες του δημοσίου. Οι ποινικές διώξεις και η εισπρακτική βία σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και πρέπει να ανακληθούν.

5) Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας (ν.3842/2010). Ηλεκτρονική διασταύρωση αγορών και πωλήσεων των επιχειρήσεων και κατάργηση του ΚΒΣ. Απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής συναλλαγής και κατάργηση του ρόλου του φοροεισπράκτορα από κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

6) Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης (άμεσα λόγω τουριστικής περιόδου).
Συμψηφισμός επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις και θέσπιση χρεωπιστωτικής καρτέλας της κάθε επιχείρησης με το Δημόσιο για την άμεση εκταμίευση του υπολοίπου των 6,5 δις που έχει βεβαιωθεί ως υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων.

7) Αναφορικά με τον τρόπο φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με όποια εταιρική μορφή κι αν αυτές ασκούνται, είτε ως προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ.), είτε ως κεφαλαιουχική (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.), προτείνουμε για τους συνεπείς, φόρο με συντελεστή 15% επί των κερδών.
Για τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους κέρδη να υπάρχει φορολογία μερισμάτων με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά να δοθούν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για τα αδιανέμητα κέρδη που επενδύονται στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων.

8) Άμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το Φ.Α.Π., με αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

9) Ενοποίηση των πολλών και διαφόρων αναδρομικών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων και την πλήρη κατάργηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

10) Τέλος, προτείνουμε μια περίοδο "παγώματος" έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου και φυσικά όχι χαρίσματος, όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Ουσιαστικά ζητάμε να μας επιστραφεί ο χρόνος της παρατεταμένης ακυβερνησίας κατά την διάρκεια της οποίας η αγορά στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και όποια άλλη συναλλαγή σε βάρος του Δημοσίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναντιστοιχία εισοδήματος και έμμεσων φόρων, αλλά και την έλλειψη ενός δίκαιου, απλού και έντιμου φορολογικού νόμου.

Οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων θα αυξήσουν τα Δημόσια έσοδα, αλλιώς τα φετινά εκκαθαριστικά και κάθε φορολογικό ραβασάκι, θα καταλήξουν στο συρτάρι των απλήρωτων λογαριασμών. Εάν δεν βελτιωθούν τα μεγέθη της οικονομίας, εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα, εάν δεν βελτιωθεί η κίνηση στην αγορά, είναι μάταιο να περιμένει κανείς φορολογικά έσοδα, από ανύπαρκτη φορολογητέα ύλη.
 
Πηγή:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=464278&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: