Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Μόντι προς Βενιζέλο: Κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα

«Υπάρχει κατανόηση εφόσον έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας

Το Στίγμα:  ΟΙ ξένοι το βλέπουν  (σταθερότητα), εμείς;
Την κρισιμότητα να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία να μπορεί να διαπραγματευτεί στο Eurogroup (στις 21 Ιουνίου) και στη Σύνοδο Κορυφής (στις 28-29 Ιουνίου) επισήμανε ο Μάριο Μόντι στον κ. Ευ. Βενιζέλο. Η συνάντηση των δύο πολιτικών διήρκεσε 45 λεπτά και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν εντυπωσιάστηκε μόνο από τη θερμή υποδοχή στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα του ιταλού πρωθυπουργού. Ο κ. Μόντι ήταν ενημερωμένος σχετικά με τα οκτώ σημεία για την αναθεώρηση του μνημονίου που προτείνει το ΠαΣοΚ. Επίσης, γνώριζε την πρόταση του κ. Βενιζέλου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης και όπως είπε βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα να συνεργαστούν στην κυβέρνηση ευρύτερες δυνάμεις που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον ιταλό πρωθυπουργό για τη βοήθεια που δίνει στην Ελλάδα και χαρακτήρισε εξαιρετική και ζωτικής σημασίας την πρόταση του κ. Μόντι να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων. Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η συμβολή του ιταλού πρωθυπουργού μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική το επόμενο διάστημα στις συνομιλίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει οργανωμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού μνημονίου καθώς θα έχει συναντήσεις με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Επίσης, στις 22 Ιουνίου έχει συγκαλέσει στη Ρώμη μίνι Σύνοδο για την ανάπτυξη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.Το καλό κλίμα της συνάντησης αποτυπώθηκε και στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος. 

«Με τον κ. Μόντι είχαμε μία πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ελλάδα και συζητήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κρίση στην ευρωζώνη, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις για την Ισπανία. Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη να γίνει αποδεκτή μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Γιατί πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ακόμα ότι θύμισε τα σημεία «στα οποία επιμέναμε, ως Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης, σκληρής διαπραγμάτευσης στην πρώτη της φάση. Τώρα αποδεικνύεται ότι σε πάρα πολλά σημεία είχαμε δίκιο. Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το μνημόνιο και την κρίση με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις». 


Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε: 
«Υπάρχει κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Μια ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των παιδιών μας. Και εκεί θα έχουμε συμμάχους μέσα στην Ευρώπη.


Επίσης θα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τη νέα εμπειρία που υπάρχει και το ισπανικό παράδειγμα, το οποίο βεβαίως δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία είναι πανευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνική, δεν είναι πορτογαλική, δεν είναι ιρλανδική.


Ο κ. Μόντι έχει παρουσιάσει μία εξαιρετική ιδέα: να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων. Αυτό είναι σημαντικό, ζωτικό, για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά και από το ιταλικό, το ισπανικό κ.ο.κ. Και πρέπει να καταλάβουν οι έλληνες καταθέτες ότι έχει σημασία να βοηθούμε τη χώρα μας, πατριωτικά, εμπιστευόμενοι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Εγγυημένο με σειρά αποφάσεων της ευρωζώνης.

Από την άλλη μεριά, η συζήτηση με τον κ. Μόντι με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο στη σημασία που έχει η πρότασή μας για μία διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ενώπιον των ελλήνων πολιτών. Και υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών είναι να σκεφτούν ώριμα και ψύχραιμα. Εμείς θέλουμε να ψηφίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΠαΣοΚ, που μπορεί να επιβάλλει και να εγγυηθεί την διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης».

Πηγή: http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=461835

Δεν υπάρχουν σχόλια: