Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

NATURA: ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Τροποποίησε τη ρύθμιση για το πλαφόν των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Νatura 2000 η κυρία Τίνας Μπιρμπίλη έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στον Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) για θέματα Περιβάλλοντος. 
Η υπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές της ρυθμίσεις και πρότεινε να αλλάξει το άρθρο 9 και αντί να διατηρηθεί το δικαίωμα οικοδόμησης στα 4 στρέμματα μόνο για όσους έχουν οικοδομική άδεια να ισχύει για όλους όσοι διαθέτουν ως την ψήφιση του νόμου 4 στρέμματα. Από την έναρξη ισχύος του νόμου και έπειτα όμως να απαιτούνται 10 στρέμματα. Οι βουλευτές δεν ικανοποιήθηκαν....
ούτε με αυτή την τροποποίηση και απείλησαν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η κριτική που ασκήθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος ήταν σκληρή. Ο κ. Ι. Δριβελέγκας μίλησε για «ανέξοδα οικολογούντες». «Δεν μας ακούτε, δεν μας θέλετε συμμάχους. Μας έχετε στη λογική της ομηρίας. Εγώ το νομοσχέδιο αυτό δεν το ψηφίζω», φέρεται να είπε ο κ. Δ. Βαρβαρίγος. Ο κ. Π. Κουρουμπλής είπε ότι νομικά είναι στο κενό και κ. Αλ. Αθανασιάδης προειδοποίησε ότι δεν περνά γιατί είναι άδικο. Αιχμηρός ήταν και ο κ. Ι. Βούρος λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο είναι διάτρητο. Δεν μπορεί να μετατρέπεται η οικολογία σε οικολαγνεία», αλλά και ο κ. Ν. Ζωίδης. Οι κυρίες Σούλα Μερεντίτη και Χρύσα Αράπογλου. Ο κ. Κ. Καρτάλης επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου έχει κάποιες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση υπουργικών αποφάσεων που δίνουν τεράστια δύναμη στον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος. «Είναι λάθος να συγκεντρώνεται τόσο μεγάλη εξουσία και δεν θα το δεχόμουν ακόμα και αν ήταν υπουργός η Μητέρα Τερέζα», φέρεται να είπε ο κ. Καρτάλης. Έπειτα από αυτά αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς και να τροποποιηθούν περαιτέρω οι διατάξεις. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ξανά ο ΚΤΕ Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: