Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

"ΒΡΟΧΗ" ΑΠΟ ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σαν... στραγάλια τα εκατομμύρια που οφείλουν...
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
“Βιομηχανία” αγωγών, έχει ξεκινήσει σε βάρος των νέων καλλικρατικών δήμων του νομού  Ηρακλείου, που καλούνται τώρα να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία αφορούν σε ανείσπρακτες οφειλές προμηθευτών, εργολάβων και κατασκευαστών, για έργα που υλοποίησαν αλλά δεν πληρώθηκαν από τους δήμους με την παλιά τους σύνθεση.
Οι νέοι δήμαρχοι...

“σηκώνουν ψηλά τα χέρια”, καθώς όπως τονίζουν πρόκειται για μια εφιαλτική κατάσταση για την οποία εαν το κράτος δεν πάρει αποφάσεις στήριξής τους, είναι βέβαιο ότι οι δήμοι θα καταρρεύσουν και μάλιστα πολύ σύντομα...

Και το χειρότερο όλων δεν είναι οι αγωγές που βρήκαν στα γραφεία τους με το “καλημέρα”, αλλά οι αγωγές που έπονται για τα χρέη που εκκρεμούν, οι οποίες θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για χρέη τα οποία σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν προκύψει όπως λένε με ορθόδοξο τρόπο, καθώς δεν συνοδεύονται με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ούτε διαγωνισμούς για την ανάθεση έργων που εκτελέστηκαν, ούτε όλα τα νόμιμα παραστατικά για προμήθειες που έγιναν... Ετσι, οι δήμοι ξεκινούν ένα μαραθώνιο για να αντεπιτεθούν νομικά στις αγωγές που καταφθάνουν, αλλά και για να πληρώσουν τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει.

Χαρακτηριστικά στο Δήμο Μαλεβιζίου, ο νέος δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης αναζητά τρόπους για να διαχειριστεί ένα χρέος 1.900.000 ευρώ, το οποίο αφορά σε αγωγές που δικάστηκαν και δικαίωσαν αυτούς που προσέφυγαν, οι οποίοι ζητούν τώρα τα χρήματα που δικαιούνται.

Αλλά βεβαίως το θέμα δεν κλείνει εδώ, διότι σύμφωνα με το δήμαρχο, σε καθημερινή βάση δέχεται τηλέφωνα πολιτών που ζητούν να πληρωθούν, ή φτάνουν νέες αγωγές ή εντάλματα πληρωμής που θα πρέπει να εξοφληθούν.

Οπως ο ίδιος δηλώνει, “ανεξάρτητα από το πως δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρέη και εάν τηρήθηκαν οι διαδικασίες για την νόμιμη έκδοσή τους, αποτελούν μια πραγματικότητα για το δήμο, την οποία οφείλει να διαχειριστεί. Αλλωστε, ο δήμος όπως λέει στην “Π” έχει συνέχεια...”.

Στο Δήμο Χερσονήσου οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι οι μη νόμιμες οικονομικές απαιτήσεις που διεκδικούνται με αγωγές ή εντάλματα πληρωμής ή εξώδικα, ή άλλες μορφές, θα ξεπεράσουν τα 10 εκ. ευρώ!

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η νέα δημοτική Αρχή. Οι οφειλές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, συσσωρεύτηκαν από έργα που δεν εκτελέστηκαν με τη νόμιμη διαδικασία, αφορούν σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους δήμους, ή σε οικονομικές απαιτήσεις εργολάβων για χωματουργικά, ή δίκτυα ύδρευσης, ή μπετά, διεκδικήσεις επιδομάτων υπαλλήλων.

Ωστόσο ο ίδιος ο δήμαρχος Ζαχ. Δοξαστάκης σημειώνει ότι εκείνο που φοβάται περισσότερο είναι αυτά τα οποία θα ακολουθήσουν, καθώς κάθε νέα οφειλή που εμφανίζεται απορρυθμίζει όπως είναι φυσικό τα οικονομικά δεδομένα του δήμου.

Στο μεταξύ, τραγική είναι η κατάσταση και στο Δήμο Βιάννου, όπου μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δυο εξώδικα και μια διαταγή πληρωμής, που αντιστοιχούν σ’ ένα ποσό της τάξεως των 200 χιλιάδων ευρώ.

Ο δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, δεν κρύβει την αγωνία του για τον τρόπο που εξελίσσεται το θέμα των οικονομικών εκκρεμοττήτων του δήμου, που φαίνεται ότι γιγαντώνεται συνεχώς, καθώς υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή χρεών στη ΔΕΗ όπου οφείλονται 290 χιλιάδες ευρώ (και πιέζει εντονότατα για την αποπληρωμή του), αλλά και σε τρίτους...

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα παρακρατηθέντα χρήματα των δήμων που δεν έχουν πληρωθεί, υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα και με άλλες απλήρωτες οφειλές προς το δήμο, όπως για παράδειγμα το νερό, που οι δημότες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν.

Το σύνολο των χρεών των απλήρωτων λογαριασμών του νερού φτάνουν το 1 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 520 χιλ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για χρήματα τα οποία ο δήμος δεν μπορεί να πιέσει τους δημότες για να τα πληρώσουν, όταν γνωρίζει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, τα... “πυρά” των αγωγών είναι καταιγιστικά... Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 50 αγωγές κατά του νέου δήμου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταφθάσουν και άλλες.

Οι αγωγές αντιστοιχούν σε εξαιρετικά μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία ο δήμος είναι αδύνατον να καταφέρει να εξοφλήσει, διότι ακόμα και αν μπορέσει να πληρώσει τα χρήματα αυτά, υποθηκεύει το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου, αφού δεν θα μπορέσει να εκτελέσει το έργο που έχει δεσμευτεί στην κοινωνία να υλοποιήσει.

Ο δήμαρχος Ρ. Κυπριωτάκης, σημειώνει ότι από τις αγωγές που έχουν κατατεθεί το 1/3 έχει τελεσιδικήσει, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει από το δημοτικό ταμείο “ζεστό χρήμα”...

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δήμοι να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή, είναι να εγκριθεί από το υπουργείο η δανειοδότησή τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με μακροπρόθεσμη αποπληρωμή, που θα τους αποφορτίσει από τα οικονομικά βάρη που έχουν χρεωθεί, ώστε να μπορούν να παράξουν έργο το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει να διατεθεί ένα χαμηλότοκο δάνειο, σε χρονική διάρκεια 20ετίας, ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να διαχειριστούν τα οικονομικά βαρίδια που σηκώνουν και παράλληλα να ανταποκριθούν στις αυξημένες τοπικές ανάγκες για την υλοποίηση των έργων που χρειάζεται ο τόπος.
www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: