Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Α. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Να φροντίσουμε και την βιοποικιλότητα αλλά και την επιβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Να παραμείνει η αρτιότητα στα 4 στρέμματα.
Αρχίζει αύριο Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του Νομοσχεδίου “διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις”. Ανάμεσα στις πολλές θετικές προβλέψεις του Νομοσχεδίου υπάρχει και η πρόταση αύξησης της αρτιότητας και του ορίου κατάτμησης στις περιοχές NATURA στα 10 στρέμματα από 4 που είναι σήμερα.
Η πρόταση αυτή δημιουργεί μεγάλο ζήτημα....
στην ορεινή Χαλκιδική και σε σχεδόν ολόκληρη τη Σιθωνία όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Στις περιοχές του Χολομώντα, του Στρατωνίου και του Ίταμου υπάρχουν αποκλειστικά μικρές ιδιοκτησίες λίγων στρεμμάτων και το προτεινόμενο μέτρο ισοδυναμεί ουσιαστικά με απαγόρευση δόμησης και επομένως με κάθετη μείωση της αξίας της περιουσίας των κατοίκων. Το χειρότερο για τις περιοχές αυτές είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συνένωση ιδιοκτησιών επειδή μεσολαβούν δασικές εκτάσεις.
Με δεδομένο ότι η κύρια προσδοκία για την επιβίωση των περιοχών αυτών είναι η τουριστική ανάπτυξη, αφού λείπουν άλλες παραγωγικές δυνατότητες, γίνεται φανερός ο κίνδυνος μαρασμού και υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των κατοίκων.
Βεβαίως η πολιτεία οφείλει να πάρει μέτρα για την προστασία του
περιβάλλοντος και τον περιορισμό της υπεροικοδόμησης αλλά προς την κατεύθυνση εξάλειψης της αυθαίρετης δόμησης και των εργολαβικών κραυγαλέων υπερβάσεων.
Έχοντας πάρει τέτοια μέτρα, ως διοίκηση της Νομαρχίας, με συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουμε το ηθικό δικαίωμα να σταθούμε δίπλα στους συμπατριώτες μας και να ζητήσουμε την απόσυρση του σκληρού περιορισμού των 10 στρεμμάτων.
Η πρόταση μου είναι να διατηρηθεί, έστω ως παρέκκλιση, η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων. Όσον αφορά το όριο κατάτμησης που δεν επηρεάζει τις μικρές ιδιοκτησίες μπορεί να συζητηθεί η αύξησή του στα 6 στρέμματα για να περιορισθεί η κατασκευή άτυπων εργολαβικών οικισμών που κυρίως επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Καλώ τους άλλους δύο Βουλευτές του Νομού και κυρίως τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου να δουλέψουμε μαζί για την αποτροπή του κινδύνου υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων της ορεινής Χαλκιδικής.
Αργύρης Λαφαζάνης
Βουλευτής Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: