Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Με αναμμένα κεριά εκατοντάδες κάτοικοι, κυρίως νεολαίοι, του μαρτυρικού Διστόμου, πραγματοποίησαν στις 18:30 το απόγευμα μια ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι.
Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την εκπνοή -στις 14 Γενάρη- της προθεσμίας για να κάνει παράσταση το ελληνικό κράτος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει η γερμανική κυβέρνηση για να ακυρώσει απόφαση........
των ιταλικών δικαστηρίων, με την οποία οι προσφεύγοντες συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου είχαν ουσιαστικά κερδίσει και ήταν εν εξελίξει η κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στο ιταλικό έδαφος.
Πρόκειται για έναν δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του πρώην ευρωβουλευτή και φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου, του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη.
Στην προσπάθεια να κρατήσουν αναμμένη τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, για τη σφαγή των 218 συμπατριωτών τους στις 10 Ιουνίου 1944, οι νέοι του Διστόμου τονίζουν, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα που επέδωσαν:
«Οι νέοι από το Δίστομο που ανάβουν απόψε ένα κερί, δεν το κάνουν για τα λεφτά της αποζημίωσης, αλλά για την αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Για να υπάρξει μετά από 67 χρόνια δικαίωση των σφαγιασθέντων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: