Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι οποίες κινούνται εντός των ορίων που επιτρέπει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καστανίδης με τις νέες ρυθμίσεις αλλάζει ο χρόνος παραγραφής για τα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει πολιτικοί και θα ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους πολίτες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ρύθμιση .....
με ηθική και συμβολική σημασία, που όπως είπε ο κ. Καστανίδης, προαναγγέλλει το τι θα γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει ουσιαστικές αλλαγές στο σημερινό νόμο.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιβάλλονται περιοριστικοί όροι, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για υπουργούς που κατηγορούνται, ενώ  η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα μπορεί να προχωρά στην κατάσχεση του οικονομικού οφέλους του βουλευτή ή υπουργού που κατηγορείται.

Επίσης δημιουργείται γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από δικαστικούς και θα εισηγείται πριν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ θα δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί και οι μετοχές των υπουργών που κατηγορούνται, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί η εσπευσμένη συζήτηση αυτών των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του πορίσματος για την υπόθεση Siemens.   

«Αμήχανη και φοβισμένη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σύρεται πίσω από τις εξελίξεις», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες».

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο μία μέρα πριν το πόρισμα για τη Siemens σε μια «προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από ένα κατ’ εξοχήν πράσινο σκάνδαλο», ενώ αναφερόμενη επί της ουσίας των αλλαγών στο νόμο επισημαίνει ότι οι  «ουσιώδεις αλλαγές προϋποθέτουν Συνταγματική Αναθεώρηση και έτσι οι όποιες εξαγγελίες του Κ. Καστανίδη δεν έχουν καμία πρακτική αξία».
 ΣΤΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: