Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η βόμβα στα δικαστήρια, ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα.
Σημαντική δράση, η οποία χρονολογείται από το 2008, με μεγαλύτερο και σημαντικότερο χτύπημα την τοποθέτηση βόμβας μεγάλης ισχύος στα δικαστήρια στις 14 Μαΐου του περασμένου χρόνου, έχουν οι «Πυρήνες της Φωτιάς» στη Θεσσαλονίκη.
Σε σχέση με τα άλλα χτυπήματα, που ήταν αρχικά κυρίως με αυτοσχέδιους μηχανισμούς με γκαζάκια, στην επίθεση εκείνη είχε χρησιμοποιηθεί σημαντική ποσότητα.....
ζελατοδυναμίτιδας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο δικαστικό μέγαρο και τραυματίζοντας έναν δικαστικό επιμελητή. Το εντυπωσιακό χτύπημα είχε ακολουθήσει την τοποθέτηση, την προηγούμενη ημέρα, παρόμοιου μηχανισμού που εξερράγη στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Για τη βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η αστυνομία εκτιμούσε ότι υπήρξε συνδρομή από συνεργάτες των τρομοκρατών στην Αθήνα.
Το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη τοποθετείται στις 13 Σεπτεμβρίου 2008, όταν έγινε επίθεση με γκαζάκια στο Α.Τ. της Πλατείας Δημοκρατίας. Στις 30 Μαρτίου 2009 τα μέλη των «Πυρήνων» πραγματοποίησαν ταυτόχρονη επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε πέντε πολιτικά γραφεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στις 9 Απριλίου 2009 η ίδια οργάνωση τοποθέτησε ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας, αλλά δεν υπήρξε έκρηξη παρά μόνο φωτιά σε μία περίπτωση.
Στις 19 Μαΐου 2009 παράλληλα με την Αθήνα τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός με γκαζάκια στο Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης, στο πίσω μέρος του νέου κτιρίου. Πιο εξελιγμένος με τη γνωστή κατσαρόλα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθέτησαν στο προξενείο της Χιλής στις 22 Ιουλίου 2009, για τον οποίο όμως ειδοποίησαν προηγουμένως τηλεφωνικά και απενεργοποιήθηκε έγκαιρα από πυροτεχνουργούς.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 παρόμοιος μηχανισμός τοποθετήθηκε και εξερράγη στο πίσω μέρος του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Τελευταίο χτύπημα φέρεται ότι έγινε τις μεταμεσονύχτιες ώρες της 13ης Οκτωβρίου σε όχημα της ΔΕΗ, στη νέα παραλιακή λεωφόρο. Τότε συνελήφθη ένα άτομο και διέφυγαν άλλα τρία. Μία κάμερα όμως φέρεται πως κατέγραψε την επίθεση και οι δράστες αναγνωρίσθηκαν για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν και στη σύλληψη χτες δύο ατόμων από αυτούς.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: