Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ"

 Συνεχείς αντιπαραθέσεις και εντάσεις στη Δίκη των "Πυρήνων της Φωτιάς" που άρχισε σήμερα στις 10:00  το πρωί.
Η πρώτη αντιπαράθεση, που οδήγησε και στην πρώτη διακοπή της διαδικασίας, εκδηλώθηκε δέκα λεπτά μετά την έναρξη,  της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή, καταθέτοντας ενστάσεις, για το γεγονός ότι ....οι εννέα κατηγορούμενοι συνέχισαν να φορούν τις χειροπέδες, με τις οποίες μεταφέρθηκαν από τα κελιά τους στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού μέχρι τη δικαστική αίθουσα που βρίσκεται απέναντι στις γυναικείες φυλακές και αφού κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι κ.κ. Σπύρος Φυτράκης και Ν. Κωνσταντόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κάλεσαν την έδρα αφαιρέσει τις χειροπέδες μιλώντας για παραβίαση του δικαιώματος του κατηγορούμενου να επικοινωνεί ελεύθερα με το δικηγόρο του - ο κ. Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε μάλιστα στους δικαστές ότι «εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου, όχι φυλακές», σημειώνοντας ότι αυτή η εικόνα αποτελεί προσβολή για τη Δικαιοσύνη. Ενσταση κατατέθηκε από την επίσης συνήγορο υπεράσπισης κ. Αννυ Παπαρούσου και για την παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης, επειδή καταγράφονται τα στοιχεία όποιου μπαίνει στη δικαστική αίθουσα.

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά στο προσκήνιο ένα τμήμα του ακροατηρίου, μια ομάδα νεαρών κοριτσιών, σηκώθηκαν όρθιες και άρχισαν βουβά, με νοήματα, να διαμαρτύρονται. Η πρόεδρος του δικαστηρίου τους ζήτησε να καθίσουν, καλώντας όλους να συμβάλλουν να προχωρήσει η διαδικασία με τάξη και υποσχόμένη ότι η έδρα θα εξετάσει όλα τα αιτήματα, ωστόσο καθώς δεν εισακούστηκε απείλησε να αποβάλει από την αίθουσα τις διαμαρτυρόμενες κοπέλες. «Αν φύγουν αυτές, θα φύγουμε κι εμείς», φώναξε τότε ο εκ των κατηγορουμένων Γιάννης Χατζημιχελάκης, απειλώντας να φύγει από το δικαστήριο και να επιστρέψει στο κελί του. «Μην εκβιάζετε το δικαστήριο», αντέδρασε η πρόεδρος, ο Χατζημιχελάκης ανταπάντησε «ό,τι θέλω θα κάνω» και τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει για λίγα λεπτά τη διαδικασία προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη

Δεύτερη διακοπή στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να συζητήσει τις νέες ενστάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόσο για τις χειροπέδες όσο και για τη σύνθεση του ακροατηρίου.

Μετά την πρώτη διακοπή το δικαστήριο είχε αποφασίσει να αφαιρεθούν οι χειροπέδες τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όσο και στα διαλείμματα, εφόσον οι κατηγορούμενοι παραμένουν στο εδώλιο.

Σε κάθε μετακίνησή τους ωστόσο, είτε εντός της αίθουσας, είτε στον προθάλαμο, οι χειροπέδες επανέρχονται, πρακτική στην οποία συνεχίζουν να αντιδρούν τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και οι κατηγορούμενοι, μια και η διαδικασία εξελίσσεται ούτως ή άλλως υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Διαμαρτυρίες και νέα ένταση προκάλεσαν και οι ενστάσεις για τη σύνθεση του ακροατηρίου, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των παρισταμένων να παραδίδουν την αστυνομική τους ταυτότητα κατά την είσοδό τους στη δικαστική αίθουσα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν ότι σε αυτές τις συνθήκες παραβιάζεται η δημοσιότητα της δίκης, η πρόεδρος ωστόσο παρατήρησε ότι και η ίδια υπέδειξε την ταυτότητά της για να μπει στην αίθουσα.

«Εσείς απλώς τη δείξατε, εμάς μας τις κρατάνε» ανταπάντησαν συνήγοροι υπεράσπισης, δήλωση που πυροδότησε νέες φωνές στην αίθουσα που επιβεβαίωναν τη διάκριση, η οποία εξέπληξε και το ίδιο το δικαστήριο, που δεν γνώριζε ότι οι ταυτότητες συνηγόρων και κοινού παρακρατούνται.

Στη συζήτηση παρενέβησαν για μια ακόμη φορά και κατηγορούμενοι απειλώντας και πάλι ότι θα αποχωρήσουν, γεγονός που ανάγκασε την πρόεδρο να τους υπενθυμίσει ότι δεν μπορούν να απειλούν το δικαστήριο.

Ο Π. Μασούρας αντέτεινε τότε ότι οι κατηγορούμενοι δέχονται να αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των ένστολων της φρουράς στο δικαστήριο, αρκεί να αποχωρήσει από το ακροατήριο ο μεγάλος αριθμός αστυνομικών με πολιτικά, που καταλαμβάνει τις θέσεις πολιτών, οι οποίοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα αιτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: