Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΣΑΝ ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΡΕΠΟ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ..

Επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης την οποία είχε δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr* ότι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων κάλυπτε με ρεπό τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που απεργούσαν. Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του πορίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης «κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου του 2009 (3-9/12/2009) κανένας εργαζόμενος μόνιμος ή αορίστου χρόνου, της Δ/νσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία υπολειτούργησε, δεν εμφανίζεται στις οικείες καταστάσεις απουσίας προσωπικού ως απεργός και ως ............
εκ τούτου δεν υπήρξαν περικοπές αποδοχών. Το σύνολο σχεδόν των ως άνω εργαζομένων που απείχε από τα καθήκοντά του το ως άνω χρονικό διάστημα, εμφανίζεται κατά τις ημέρες της απεργίας να κάνει χρήση ημερών ανάπαυσης (ρεπό), οφειλόμενων και από τα προηγούμενα έτη (2005-2006) ή και κανονικής αδείας. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις έχει καλυφθεί το σύνολο των ημερών απεργίας με ημέρες ανάπαυσης».
Όπως μάλιστα, σημειώνεται στο πόρισμα δεν έγινε το ίδιο για τις ημέρες της απεργίας του 2010 (7-15/12/2010), καθώς οι απεργούντες έχουν καταχωρηθεί στις καταστάσεις απουσίας του προσωπικού.
 Πειθαρχικές ευθύνες στον αντιδήμαρχο και το δ/ντη καθαριότητας
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, στην απεργία του 2009 δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον των εργαζομένων στην καθαριότητα με σύμβαση έργου. Αντιθέτως στη φετινή απεργία ο γενικός γραμματέας του δήμου με έγγραφό του στη Δ/νση Καθαριότητας προειδοποιεί ότι εάν εξακολουθήσουν να μην εκπληρώνουν το συμβατικό τους έργο, ο δήμος θα προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων τους.
Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές ζητούν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής να ασκήσει τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες σε βάρος του πρώην, πλέον, αντιδημάρχου Καθαριότητας Γ. Δημόπουλου και από το δήμαρχο Αθηναίων σε βάρος του διευθυντή Καθαριότητας Ιωάννη Μόρτη.
 Ραγκούσης: Βρήκαμε την άκρη του νήματος
Σχολιάζοντας το πόρισμα ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «βρέθηκε η άκρη του νήματος» που οδηγεί την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Πρόσθεσε δε ότι «ίσως το 2010 σταμάτησε η απεργία γιατί ξεκίνησαν οι περικοπές στους εργαζόμενους», καθώς, όπως είπε,  πρόκειται κατά κανόνα αδύναμους οικονομικά που δεν αντέχουν την περικοπή από το μισθό τους 100 και 200 ευρώ.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: