Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

53 ΧΡΟΝΗ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Μια γυναίκα από τις Σέρρες είναι το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης για το 2011 στη χώρα μας. Πρόκειται για μια 53χρονη, η οποία δεν είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αλλά νοσηλευόταν επί σχεδόν μία εβδομάδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Σερρών με αναπνευστική δυσχέρεια.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη, η γυναίκα κατέληξε χθες το πρωί, από επιπλοκές που προήλθαν από τον ιό Η1Ν1. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αίτιο του θανάτου της είναι ....
ο συγκεκριμένος ιός, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις στο Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίες επιβεβαίωσαν τη νέα γρίπη.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, έως τις 9 Ιανουαρίου οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ όλης της χώρας ήταν συνολικά εννέα (έξι άνδρες και τρεις γυναίκες), μεταξύ των οποίων και η 53χρονη από τις Σέρρες.
Από το φθινόπωρο έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 107 κλινικά δείγματα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης. Δεκατρία δείγματα ήταν θετικά για τον ιό της γρίπης τύπου Α (το ένα ήταν υπότυπος Η3Ν2 και τα υπόλοιπα δώδεκα υπότυπος Η1Ν1).
Πάντως, όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, “στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος γρίπης. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις στην Ελλάδα, αναμένεται η πλειονότητα των περιστατικών γρίπης κατά τη φετινή περίοδο να ανήκουν στον υπότυπο της γρίπης A (H1N1) 2009, το πανδημικό στέλεχος του 2009”.
“Τα κρούσματα αυτά είναι αναμενόμενα. Βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο εμφάνισης της εποχικής γρίπης, οπότε μαζί μ’ αυτήν κυκλοφορούν και ιοί που μας απασχόλησαν και την περσινή χρονιά, όπως ο ιός Η1Ν1. Στη χώρα μας, με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, η εποχική γρίπη κάνει την εμφάνισή της τώρα τον Ιανουάριο κι αναμένεται να διαρκέσει έως τον Απρίλιο”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης.
εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: