Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Του Βασίλη Παπαδημούλη 
Στο πόδι βρίσκεται ολόκληρη η πόλη των Γιαννιτσών, μετά την καταδίκη σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή και των 40 καθηγητών του 2ου Λυκείου, που κατηγορούνταν για μεροληπτική συμπεριφορά και παράβαση καθήκοντος.
Εκτός από τους καθηγητές στο εδώλιο κάθισαν και τέσσερις παθολόγοι ιατροί, που χορηγούσαν βεβαιώσεις ....

ασθενείας για απουσίες των μαθητών, προκειμένου εκείνοι να μη χάσουν τη χρονιά. Στους τρείς γιατρούς το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 18 -29 μήνες και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ στον καθένα ενώ ένας αθωωθηκε.
Τέλος το τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών επέβαλε ποινή 17 μηνών με αναστολή στον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ποινή φυλάκισης 18 μηνων και χρηματική αποζημίωση 2.000 ευρώ στην μιά από τις δύο μητέρες μαθητών που κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία ενώ την δεύτερη την αθώωσε.
Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά από ακροαματική διαδικασία ενός περίπου μηνά. Στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, όπου εκτός από τους 47 κατηγορουμένους υπήρχαν μαθητές και γονείς, η απόφαση των δικαστών έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Λύκειο Γιαννιτσών ουσιαστικά παρέμεινε κλειστό λόγω… της δίκης από τις 9 Δεκεμβρίου 2010, που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με τους κατηγορούμενους καθηγητές. Το σχολείο μάλιστα δεν άνοιξε ούτε και χθες μετά την έκδοση της απόφασης.

Σε αποχή από τα μαθήματα

Οι μαθητές του αλλά και οι μαθητές των άλλων γυμνασίων και λυκείων της πόλης προχώρησαν χθες σε αποχή από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τη δικαστική απόφαση σε βάρος των καθηγητών τους.
Μάλιστα νωρίς το πρωί χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο κτίριο που στεγάζει το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, όπου επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ενώ οι μαθητές που κατέκλυσαν τους χώρους μέσα και έξω από το δικαστικό μέγαρο φώναζαν συνθήματα.

Παραποίηση βαθμολογιών

Το σύνολο των καθηγητών του Λυκείου κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην διευθυντή και νυν περιφερειακού συμβούλου εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Μιχάλη Λούση, ότι τη σχολική χρονιά 2008-2009 είχαν παραποιήσει βαθμολογίες και είχαν δικαιολογηθεί απουσίες για τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που θα έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.
Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν και διορίστηκε για πρώτη φορά διευθυντής ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός στο 2ο Λύκειο Γιαννιτσών, και κορυφώθηκαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αιτία η απόφαση του διευθυντή να μην προαγάγει (χωρίς προηγούμενη συζήτηση - συνεδρίαση) τους τέσσερις μαθητές και ακολούθως να μη δρομολογήσει τις διαδικασίες που θα επηρέαζαν ακόμη και τη διεξαγωγή των πανελλαδικών τις επόμενες ημέρες. Παρενέβη δυο φορές ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης με αποφάσεις εις βάρος του διευθυντή (προσωρινή αναστολή καθηκόντων) ενώ ακολούθησαν εντάσεις. Πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις από τους μαθητές που ζητούσαν την απομάκρυνση του διευθυντή, διαμαρτυρίες από τους γονείς, παρέμβαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΜΕ, η οποία πριν από λίγο καιρό, εν όψει της δίκης, εξέδωσε και ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους εκπαιδευτικούς.

Αλληλοκαταγγελίες

Η ιστορία είναι μεγάλη και βρίθει ακραίων γεγονότων, αλληλοκαταγγελιών, αλληλομηνύσεων, πειθαρχικών ποινών και εν τέλει δικαστικών διώξεων. Στον πυρήνα της υπόθεσης, πάντως, βρίσκονται τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων το ένα ανάπηρο κατά 80% και το άλλο με πρόβλημα υγείας. Και για τις τέσσερις υποθέσεις ο τότε διευθυντής του σχολείου και νυν σύμβουλος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έχει κατηγορήσει τους καθηγητές ότι λειτούργησαν μεροληπτικά με σκοπό να περάσουν οι μαθητές την τάξη (τότε β' λυκείου). Σύμφωνα με τις κατηγορίες, δέχθηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά απουσιών και διόρθωσαν βαθμολογίες χωρίς να ακολουθήσουν τους προβλεπόμενους κανονισμούς.
Οι καθηγητές από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τις κατηγορίες και το ίδιο επανέλαβαν και στο δικαστήριο, χωρίς όμως να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί τους.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε στο δικαστικό μέγαρο το βράδυ της Δευτέρας είναι το γεγονός ότι μετά την έκδοση της απόφασης ο πρώην διευθυντής, που είχε κάνει την καταγγελία, φυγαδεύτηκε συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκδήλωσε απειλητικές διαθέσεις εναντίον του.
 

  • Ψιθύριζε τις απαντήσεις! Πριν ένα χρόνο περίπου, τον Φεβρουάριο του 2010, το τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης είχε καταδικάσει σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος καθηγητή επειδή βοηθούσε μαθητές κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων δίνοντάς τους τις λύσεις. Το περιστατικό έγινε σε εξεταστικό κέντρο των Γιαννιτσών το καλοκαίρι του 2004. Ο καθηγητής κάθισε στο εδώλιο επειδή ψιθύριζε τις σωστές απαντήσεις σε υποψηφίους των μαθηματικών, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στη δικογραφία που σχηματίσθηκε μετά από καταγγελίες γονέων άλλων διαγωνιζόμενων.
  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: