Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΝΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3%

Η τράπεζα Ziraat, με καταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη, προσφέρει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.
Την ώρα που η μία στις δύο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα Ziraat -με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη- έρχεται να εκμεταλλευτεί την πιστωτική “ξηρασία”, προσφέροντας δάνεια.........
με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και καταναλωτές.
Επισήμως τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων της διαμορφώνονται στο 10% και 12% αντίστοιχα, δηλαδή σε επίπεδα συμβατά με τον ανταγωνισμό, όμως σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες, αγρότες και καταναλωτές και, μετά από διαπραγμάτευση, αυτά μειώνονται σημαντικά. Και το κυριότερο: δεν ζητούνται εγγυήσεις, ειδικά για δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς.
Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της "Μ", τηλεφώνησε πρόσφατα στο υποκατάστημα Ξάνθης της τουρκικής τράπεζας και ζήτησε πληροφορίες για τα επιχειρηματικά της δάνεια.  
Τον ενημέρωσαν ότι το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 10% και ότι θα πρέπει να περάσει από ένα υποκατάστημα προσκομίζοντας ισολογισμό της επιχείρησης, εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να αποφασίσει η τράπεζα το ύψος του δανείου που θα χορηγούσε. “Όταν ρώτησα αν χρειάζονται εγγυήσεις μου είπαν πως όχι, αρκεί το δάνειο που θα ζητούσα να μην ήταν μεγαλύτερο αυτού που θα αποφάσιζαν να μου χορηγήσουν. Δεν μπορώ να πάρω δάνειο από καμιά άλλη τράπεζα, καθώς δεν έχω κανένα ακίνητο στο όνομά μου, ούτε εγγυητή”, σημειώνει ο εν λόγω επιχειρηματίας.

Καταναλωτικό με 3%
Η “Μ” γνωρίζει επίσης περίπτωση στρατιωτικού, που υπηρετεί στις Φέρρες, ο οποίος ζήτησε καταναλωτικό δάνειο από την εν λόγω τράπεζα και του πρόσφεραν επιτόκιο 3%!
Επίσης ενδιαφερόμενη για καταναλωτικό δάνειο τηλεφώνησε στην τράπεζα και της είπαν ότι το επιτόκιο κυμαίνεται μεν στο 12% (για 50.000 ευρώ και εξόφληση σε πέντε χρόνια), αλλά στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων "είναι συζητήσιμο".

Έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων
Η Ziraat Bank έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2008 με στόχο -μεταξύ άλλων- να λειτουργήσει ως έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας, αλλά και να στηρίξει με τα κεφάλαιά της το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη.  
Το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη της τουρκικής τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της αυξήθηκε κατά 14% και διαμορφώθηκε σε 133 δισ. λίρες, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2009. Η Ziraat διαθέτει 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία και 64 σε 17 χώρες, ενώ απασχολεί 21.347 άτομα. Ειδικότερα, έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ.).
Ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την αρχαιότερη τράπεζα της Τουρκίας.
 
  • Η Ziraat Bank σε αριθμούς
  • 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία
  • 64 υποκαταστήματα σε 17 χώρες
  • 21.347 το προσωπικό της
  • 1,9 δισ. τουρκικές λίρες τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2010
  • 14% η αύξηση του ενεργητικού της που διαμορφώθηκε σε 133 δισ. λίρες
  • \ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: